Receptek

Zöldséges tészta

Hozzávalók

  • 25 dkg durum tészta
  • 25 dkg cukkíni
  • 25 dkg padlizsán
  • 1 db zöldpaprika
  • 20 dkg apró paradicsom
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 levél bazsalikom
  • oregánó
  • konyhasó
  • 3 evőkanál extraszűz olíva olaj

1 adag:

  • Energiatartalom: 338 kcal
  • Fehérje: 9,1 g
  • Zsír: 8,8 g
  • Szénhidrát: 55,8 g
  • Rost: 6,7 g

Elkészítés

Egy evőkanál olajjal sós vizet forralunk a tésztának. Közben a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, és két evőkanál olajon a zúzott fokhagymával átpirítjuk. Hozzáadjuk a tetszés szerint cikkekre, vagy csíkokra vágott cukkínit, padlizsánt és zöldpaprikát, és enyhén megsózva, fűszerekkel megszórva átsütjük. Utána kissé megpároljuk úgy, hogy a zöldségek ressek maradjanak. A paradicsomokat cikkekre vágjuk, és a zöldségekhez adjuk, majd az egészet fedő nélkül összesütjük A tésztát megfőzzük, leszűrjük (nem öblítjük le hideg vízzel!) és az elkészült zöldséghez keverjük. Fogyasztható melegen és hidegen is.

A dietetikus ajánlása

Közismert, hogy a mediterrán étrend a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben védő hatású. Az étrendben gyakran fordul elő a durum tészta (pasta), melyeket különböző zöldségekkel fogyasztanak. Legnépszerűbb zöldségek a cukkíni, padlizsán, különféle színű húsos paprikák, paradicsom, uborka, saláta félék, articsóka, spárga. Fűszereik között a legjellemzőbb a bazsalikom és az oregáno. A leggyakoribb zsiradékféle az olívaolaj, amely nagy mennyiségű antioxidáns hatású tápanyagot tartalmaz.