Receptek

Zöldséges busa (4 főre)

Hozzávalók

  • 60 dkg busa (fagyasztott)
  • 20 dkg tisztított sárgarépa
  • 20 dkg tisztított fehérrépa
  • 12 dkg zöldborsó
  • 8 dkg zellergumó
  • 20 g (2 Evőkanál) étolaj
  • Petrezselyem
  • Lestyán
  • Konyhasó

1 adag:

  • Energiatartalom: 253 Kcal
  • Fehérje: 30,5 g
  • Zsír: 7,7 g
  • Szénhidrát: 10,8 g

Elkészítés

A (felengedett) busát felszeleteljük és megsózzuk. Az olajat felmelegítjük és a halszeletek mindkét oldalát átsütjük, majd egy lábasban félretesszük. A visszamaradt olajunkon átfuttatjuk az apró kockákra metélt sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Megsózzuk és fűszerezzük lestyánnal és petrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve lefedve pároljuk amíg meg nem puhulnak a zöldségek. Mikor mindez majdnem puha, a halra öntve tovább pároljuk míg teljesen kész nem lesz. Ez kb. még tíz percet jelent és ezalatt néhányszor rázzuk is meg a serpenyőt, hogy az ízek minél jobban egybeérjenek és az alja oda ne kapjon. Tálalás előtt friss petrezselyemmel hintsük meg.

A dietetikus ajánlása

Elmondható, hogy a halfogyasztás nyomatékkal javasolt cukorbetegek, de a magas vérnyomásban szenvedők számára is. A halak zsírjának zsírsavösszetétele a melegvérű állatokéval szemben sokkal kedvezőbb a magas telítetlen zsírsavak, főképp az omega-3 típusúak miatt. A halhús víztartalma meghaladja a 75%-ot. A szénhidráttartalom jelentéktelen. Vitaminok közül említésre méltóak: A, D, E, K, B1, B2, niacin. Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas és a réz, illetve a tengeri halaknál a jód emelhető ki. A busában lévő omega 3 zsírsavak érbelhártya védő, koleszterinszint csökkentő, trombózis gátló, gyulladáscsökkentő hatású, ezért a halfogyasztás heti 2-szer (vagy többször is) javasolt diabéteszben. A hal önmagában diétás rostot nem tartalmaz.

Hipertóniában, ennél az ételnél a sózásra kell figyelni. Javasolt a vasfű, a só mentes ételízesítő (pl. Vegamix) illetve kősó használata a fűszerezés során.