Receptek

Znaimi marhasült

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 12 dkg marhahús (felsál, fehérpecsenye, fartő)
  • 0,5 dkg olaj
  • 3 dkg csemege uborka
  • 2 dkg sárgarépa
  • 2 dkg gyökér
  • 3 dkg sűrített paradicsom
  • 1 dkg vöröshagyma
  • 0,01 dkg feketebors
  • 0,01 dkg kakukkfű
  • 0,01 dkg babérlevél
  • 0,01 dkg fokhagyma
  • 0,01 dkg só

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 875 kJ (209 kcal)
  • Fehérje: 25,8 g
  • Zsír: 9,3 g
  • Szénhidrát: 5,5 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A húst megmossuk, sóval, kakukkfűvel, borssal ízesítjük, hegyes késsel több helyen felszúrjuk és a nyílásokba ecetes uborkát teszünk. A sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A marhahúst olajon óvatosan forgatva átsütjük. Hőálló üvegedénybe tesszük. A megmaradt zsiradékban átfuttatjuk a vöröshagymát és a zöldségeket, ízesítjük zúzott fokhagymával, kakukkfűvel, babérlevéllel, sűrített paradicsompürével. Az egészet jól összepirítjuk, kevés vízzel felengedve összeforraljuk és a húsra öntjük. Fedővel vagy alufóliával lefedve sütőben pároljuk, időnként saját levével locsolgatva, lapátkanállal forgatva, ha szükséges, kevés vizet aláöntve 2-3 órán keresztül. Ha a hús megpuhult, kivesszük, rostjaira merőlegesen felszeleteljük és leöntjük az áttört, uborkalével ízesített párolólével.

TÁLALÁS:

Köretként petrezselymes vagy sós burgonyát, esetleg makarónit adhatunk hozzá.