Receptek

Zabpelyhes-almás sütemény (8 főre)

Hozzávalók

  • 500 g apró szemű zabpehely
  • 1 kg savanykás alma
  • 100 g durvára vágott dió
  • 100 g vaj
  • 2 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi só
  • zsemlemorzsa (a tepsi hintéséhez)

1 adag:

  • Energiatartalom: 410 Kcal
  • Fehérje: 12,5 g
  • Zsír: 14,2 g
  • Szénhidrát: 56,2 g

Elkészítés

Az almákat megmossuk és héjastul egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a zabpehellyel, dióval és az olvasztott vajjal. Sóval és fahéjjal ízesítjük. Kézzel összegyúrjuk. Egy 25x35 cm-es tepsit kivajazunk és zsemlemorzsával hintünk. Ebbe tesszük a masszát, amit a kezünkkel egyenletesen szétnyomkodunk. 180 C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk és tálaljuk.

A dietetikus ajánlása

Ez a sütemény recept elsőre nagyon reformnak tűnhet, de ha figyelembe vesszük számos jótékony, egészség védő hatását talán rögtön másképp gondolunk rá. Alapanyagai hazánkban az év minden szakában hozzáférhetőek. Szénhidrát tartalma összetett lévén, nem terheli gyorsan a vércukorszintet. Magas vízben oldódó rost tartalma mindkét étrendben javasolt, annak emésztést szabályozó hatása miatt. Segít mind székrekedésben, mind hasmenéses állapotokban, megköti a felesleges koleszterint, és tápanyagot szolgáltat a vastagbél flóra számára, mellyel az immunvédekezést is segíti. Magas vérnyomásban is ajánlott. Illenek hozzá a sötét bordó nyári gyümölcsök (meggy, eper, málna, szeder). Ezeket elsősorban frissen vagy fagyasztás után felolvasztva, de belesütve is felhasználhatjuk hozzá. Ezzel hozzá járulunk az étel flavonoid tartalmának növeléséhez, mely pl. a cukorbetegeknél gyakorta előforduló gyulladásos állapotok kezeléséhez járul jótékonyan hozzá. Ha édesebbé szeretnénk tenni használjunk steviát vagy xilitet, esetleg mesterséges édesítőszert.