Receptek

Vadrizses zöldbabsaláta

Hozzávalók

  • 3 dkg vadrizs
  • 5 dkg barna rizs
  • 40 dkg fagyasztott zöldbab
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 kávéskanál szezámmag olaj
  • Őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál diabetikus méz
  • 2-3 evőkanál száraz fehérbor ecet
  • Őrölt fehér bors
  • 3 evőkanál szezámmag
  • tengeri só

1 adag:

  • Energiatartalom: 212 kcal
  • Fehérje: 1,7 g
  • Zsír: 10,1 g
  • Szénhidrát: 27,1 g
  • Rost: 5,8 g

Elkészítés

A rizseket többször megmossuk, enyhén sós vízben feltesszük főni. Kis lángon addig főzzük, amíg a vadrizs szemek kissé szétnyílnak. (Használhatunk előfőzött vadrizses gyorsrizst is.) Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot forró sós vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük, és szintén hűlni hagyjuk. Ha színesíteni szeretnénk a salátát, akkor használhatunk vegyesen zöld, és sárgahüvelyű zöldbabot is Elkészítjük az öntetet a hozzávalókból, és egy tálban a rizsekkel és a zöldbabbal óvatosan összekeverjük. Tálalásig hűtve tároljuk. A tetejét pirított szezámmaggal szórjuk meg tálaláskor.

A dietetikus ajánlása

Egy változatos alapanyagokból összeállított saláta több szempontból is szolgálhatja egészségünket. A gabonahéj, olajos mag és zöldség kombináció nem csak a rosttartalom bevitelét segíti, de értékes vitamin és ásványi anyag összetételt is biztosít. A hagyományos ecetes páclé helyett használt öntet, az új ízvilág mellett, a préselt olajok előnyős összetevőit (E-vitamin, fitoszterin) is nyújtja. A saláta fogyasztható előételként, és köretként is.