Receptek

Vargányás-sonkás tészta egytál (3 főre)

Hozzávalók

  • 20 dkg vargánya gomba
  • 12 dkg sovány (mangalica) sonka
  • 150 ml tejszín (15% zsírtartalmú)
  • 200 g száraz durum tészta
  • 5dkg parmezán sajt
  • frissen őrölt bors
  • diónyi vaj
  • petrezselyem

1 adag:

  • Energiatartalom: 539 Kcal
  • Fehérje: 28 g
  • Zsír: 21,5 g
  • Szénhidrát: 55 g

Elkészítés

A megtisztított gombát felszeleteljük, a sonkát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztott kevés vajon átforgatjuk a sonkát, majd hozzáadjuk a gombát és addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul. Ekkor belekeverjük a tejszínt, kevés borsot tekerünk rá és a végén némi parmezán forgácsot adunk még hozzá. A közben kifőzött tésztát összeforgatjuk a szósszal, meghintjük parmezánnal és frissen, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

A dietetikus ajánlása

Álljon itt a receptgyűjteményben tésztaétel is. Noha cukorbetegségben a tészták magas szénhidráttartalmát mindenféleképp be kell számolni az adott étkezésben megengedett grammnyi mennyiségbe, mégis lényeges tudnivaló, hogy e diétában, ajánlatosabb a sima fehérlisztből készülő többtojásos tészták helyett – a legtöbb boltban hozzáférhető – durum tésztákat keresni. A durum tésztákban – így a durum lisztben is – felhasznált durum búza összetétele eltér az általános fehér búzalisztétől. Jellemző rá, hogy szemtermése fehérjékben, karotinokban gazdagabb, és olyan eltérő kémiai kötésű szénhidrátokat tartalmaz, melyek lassabban bomlanak le az emésztőrendszerben – ezért a vérbe is lassabban kerülnek be, ergo: nem emelik olyan gyorsan a vércukrot. Készíthetünk otthon is durumlisztből tésztát, ekkor a masszához adhatunk lenmagpelyhet, vagy búzakorpát is – így tovább növeljük az étel rosttartalmát és lassítjuk felszívódását.

Az étel feltétje ízletes gombából (lassú szénhidrát), ugyanakkor magas sótartalmú sonkából áll – ezért javasolt magas vérnyomás esetén a sonka mennyiségét minimálisra csökkenteni, vagy elhagyni. Az állati eredetű – érelmeszesedést elősegítő – zsírtartalom csökkentésére alacsonyabb, 15- vagy 10%-os főzőtejszínt használunk, melyet hipertóniában tejre is cserélhetünk – ekkor 1 csapott evőkanál keményítővel sűríthetjük a mártást.