Receptek

Vadas marha

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 12 dkg marhahús
  • 0,5 dkg olaj
  • 1 dkg vöröshagyma
  • 3 dkg sárgarépa
  • 3 dkg gyökér
  • 0,5 dkg Graham liszt
  • 2 dkg tejföl 12 %
  • ízlés szerint mustár
  • ízlés szerint bors egész
  • ízlés szerint babérlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint citroml

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1060 kJ (253 kcal)
  • Fehérje: 26,9 g
  • Zsír: 11,8 g
  • Szénhidrát: 9,9 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A vadhúsokhoz hasonlóan nedves pácban 1-2 napig érleljük a marhahúst. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A zöldséget kimérjük.

ELKÉSZÍTÉS:

A marhahúst sózzuk, frissen őrölt borssal beszórjuk és kevés olajban, lapátkanállal forgatva, minden oldalát átsütjük, majd egy mélyebb edénybe tesszük. A visszamaradt zsiradékban átfuttatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Babérlevéllel, sóval, citromhéjjal ízesítjük, jól összepirítjuk, majd vízzel vagy a leszűrt páclével felengedve a húsra öntjük. Fedővel vagy alufóliával befedve, időnként megforgatva, sütőben pároljuk és saját levével többször meglocsoljuk. Ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megpuhult, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd rostjaira merőlegesen felszeleteljük. A párolt zöldségeket - a citromhéjat és a babérlevelet eltávolítva - áttörjük vagy turmixoljuk. Ha túl sűrű, vizet vagy leszűrt páclevet adunk hozzá. A tűzre visszatéve felforraljuk, mustárral, esetleg sóval, frissen őrölt borssal utánízesítjük, és simára elkevert tejfölös habarással sűrítve összeforraljuk. A szűrt citromlevet akkor keverjük hozzá, amikor a tűzről már levettük. Gyorsfőző edénnyel főzési ideje kb. a felére csökken.


TÁLALÁS:

A mártást a hússzeletekre öntve, zsemlegombóccal, makarónival vagy spagettivel tálaljuk.