Receptek

Újházi tyúkhúsleves(1 főre)

Hozzávalók

  • 200 g tyúkhús
  • 25 g sárgarépa
  • 15 g fehérrépa
  • 5 g zeller
  • 5 g karalábé
  • 10 g csiperkegomba
  • 5 g vöröshagyma
  • 10 g étkezési paprika
  • fokhagyma
  • 5 g paradicsom
  • petrezselyem
  • bors
  • szerecsendió
  • lestyán

1 adag:

  • Energiatartalom: 210 Kcal
  • Fehérje: 31,1 g
  • Zsír: 7,5 g
  • Szénhidrát: 3,3 g

Elkészítés

A tyúkról a zsíros részeket teljesen eltávolítjuk (bőrét is) és hideg vízben feltesszük főni, ha forr, beletesszük a felvágott zöldségeket és ízesítjük a fűszerekkel, sóval majd a paradicsomot és a paprikát is hozzáadjuk, de egészben hagyva. A felszeletelt gombát külön főzzük meg és egy kevés levesben tálalásig melegen tartjuk. A leves főzésére a lassan gyöngyöző legyen jellemző, a tálalásra pedig a következő: a levesestál aljára előbb az adagszámnak megfelelő húsokat helyezzük, erre kerül a cérna tészta (ha teszünk bele, a szénhidráttartalommal számoljunk!), erre kerül a leveszöldség, gomba. Erre öntjük a leszűrt levest, úgy hogy ellepje, de ne keverje össze.

A dietetikus ajánlása

Tudjuk, hogy cukorbetegségben milyen jelentősége van a zöldségek fogyasztásának – mondhatni a gerincét képezik az étrendnek. Ebben a levesben, az előforduló zöldségek kapcsán komplex szénhidrátforrásokról beszélhetünk. Javasolt, hogy a zöldségeket (is) a saját idényükben fogyasszuk, vagyis kerüljük a primőr termékeket – így ez az étel inkább a nyári, őszi szezonban készítendő, kivéve, ha fagyasztott zöldségeket is használunk.

A zöldségek színe nagyban árulkodik a flavonoid, ill. polifenol tartalomról, melyek fontos antioxidánsoknak számítanak. A szabadgyökök káros hatásai – pl. gyakori gyulladások, fertőzések a helytelenül karbantartott cukorbetegek esetében – ellen dolgozunk a minél változatosabb színű zöldségek fogyasztásakor. A sárgarépa karotin tartalma, a paradicsom likopin tartalma, a zeller flavon tartalma, a fokhagyma szelén tartalma mind ezt segítik.

Magas vérnyomásban is javasolt ezen étel fogyasztása. A sokféle zöldség és a fűszerek magas K tartalmúak, melyek jól ellensúlyozzák a napi összes Na bevitelt, elég ízletessé teszik a levest, így leveskocka használata véletlenül sem javasolt – azok magas só és ízfokozó tartalmánál fogva sem.