Receptek

Túrós nokedli (1 fő részére)

Hozzávalók

  • 40 g rétesliszt (cukorbetegnek durumliszt)
  • 40 g félzsíros tehéntúró
  • ¼ tojás
  • 5 g étolaj

1 adag:

  • Energiatartalom: 245 Kcal
  • Fehérje: 12,7 g
  • Zsír: 8 g
  • Szénhidrát: 30,8 g

Elkészítés

A tojást felverjük a liszttel, áttört túróval elkeverjük . Vizet forralunk sóval és ebben kifőzzük, majd forró olajban átforgatjuk. Köretként mártásos húshoz szolgáljuk fel.

A dietetikus ajánlása

Ez a recept egy kiváló alternatívát kínál a magyar konyha elmaradhatatlan ételéhez : csirkepörkölt nokedlivel. Itt a liszt egy részét túróval helyettesítjük, mely konyhatechnikai fogással nagyban csökkenthető a szénhidráttartalom. Ezen étel teljes értékű fehérje tartalma önmagában hozzájárul ahhoz, hogy a benne található szénhidrát lassabban szívódjon fel. Bátrabbak és a reformokra nyitottabbak próbálhatják teljes őrlésű liszttel is készíteni – ezáltal még lassabbá válik a vércukor terhelő hatás. Ez a galuska természetesen fogyasztható főtt tészta helyett is akár zöldséges, tojásos, gombás stb… feltéttel is. A tészta masszához adhatunk hagymát, ízesíthetjük fokhagymával, spenóttal – a készülő étel karakterének megfelelően. A kifőtt tésztára minőségi, hidegen sajtolt olajak javasoltak: búza- v. kukoricacsíra, olíva, tökmag. Ezzel az érrendszer védelméhez járulunk hozzá, mely mind cukorbetegségben mind magas vérnyomásban elsődleges fontosságú.