A legkedveltebb ételek toplistája


Amint az a GFK Étkezési szokások felmérése nevű közelmúltban megjelent kutatásában szerepel, a legkedveltebb ételek tízes toplistáján megtalálhatóak a hagyományos főzött levesek, a szárnyas- és sertéshús, a zöldség és gyümölcs, a burgonya, a tészta, a tojás és a sajt, valamint a szárazáruk, azaz a kolbász és szalámi.

Árérzékenyek vagyunk


A legutóbbi adatok egyik fő tanulsága az, hogy az árérzékenység, azaz a szűkös anyagi lehetőségek a tudatos táplálkozásra való törekvés ellen hatnak ugyan, az egészségesnek tartott élelmiszerek iránti igény mégis folyamatosan növekszik. A kutatás a többség étkezési szokásait „normálisnak” nevezi. Újra előtérbe került az otthoni főzés, és az emberek többsége egyre több alkalommal eszik egy nap.

Keressük az egészségesebb ételeket


Az élelmiszerek egészségessége iránti igény határozottan megjelenik – főként – az adalékanyagok (mesterséges színezék, ízesítő, tartósítószer) elutasításában. Ezzel egyidejűleg a fogyasztóknak kevésbé számít a zsír- és a szénhidráttartalom, illetve a biotermékeket is kevesen keresik. Élelmiszervásárláskor az egészségesség elsősorban a nők, a 40 évnél idősebbek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára fontos szempont, főleg Budapesten, a Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

Kevesebb meleg ételt eszünk


Jelentősen átalakult az általános napi étkezési rutin is az 1989-ben megfigyeltekhez képest. Így például folyamatosan nő a napi étkezések száma, a tízórai és az uzsonna is egyre inkább a napi étkezési rutin részévé válik (22 százalékról 40 százalékra nőtt a naponta négyszer vagy többször étkezők aránya). Ugyanakkor jellemző trend, hogy a meleg étkezést hideg élelem váltja fel – a mindennapos melegebéd-fogyasztás aránya 76 százalékról 66 százalékra csökkent; és a legalább alkalomszerűen hideg ebédet fogyasztók aránya 36 százalékról 63 százalékra nőtt. Egyre kevesebben reggelizünk és meleg vacsorát is kevesebben eszünk.


Forrás:
GfK: növekszik az egészségesnek tartott élelmiszerkategóriák fogyasztása, Budapest, 02.03.2016