Receptek

Tonhal gombával

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 15 dkg tonhal
  • 3 dkg csiperkegomba
  • 50 cm3 halalaplé
  • 0,1 dkg margarin light
  • 0,1 dkg graham liszt
  • 20 cm3 tej
  • 0,1 dkg trappista sajt light
  • 1/3 db tojás
  • 0,3 dkg kefir
  • ízlés szerint szerecsendió őrölt
  • ízlés szerint petrezselyem zöld
  • ízlés szerint só

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 15 dkg tonhal
  • 3 dkg csiperkegomba
  • 50 cm3 halalaplé
  • 0,1 dkg margarin light
  • 0,1 dkg graham liszt
  • 20 cm3 tej
  • 0,1 dkg trappista sajt light
  • 1/3 db tojásfehérje
  • 0,3 dkg kefir
  • ízlés szerint szerecsendió őrölt
  • ízlés szerint petrezselyem zöld
  • ízlés szerint só

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1069 kJ (275 kcal)
  • Fehérje: 26,5 g
  • Zsír: 13 g
  • Szénhidrát: 8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A tonhal szeletet megmossuk, lesózzuk. A csiperkegombát megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, a petrezselymet megmossuk, leszárítjuk. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sajtot lereszeljük.

A tonhal szeletet a halalaplében puhára főzzük majd lapátkanállal óvatosan egy margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük. Egy serpenyőben a maradék margarint felhevítjük és átfuttatjuk a gombát, és a frissen vágott zöldpetrezselymet, fedő alatt pároljuk. Ha a gomba puha, zsírjára sütjük, s graham liszttel meghintve felengedjük tejjel és a megmaradt halalaplével, majd állandó keverés mellett lassú tűzön besűrítjük. Rövid ideig állni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kefirt, a tojások sárgáját, s reszelt szerecsendióval ízesítjük. Végül lazán eldolgozzuk benne a tojáshabot és a halszeletre öntjük. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben pirosra sütjük.

TÁLALÁS:

Rizzsel,vagy petrezselymes burgonyával tálalhatjuk.