Receptek

Töltött karalábé sütve

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 1 db karalábé
  • 0,025 dkg bacon
  • 0,5 dkg olaj
  • 8 dkg sertéshús
  • 1 dkg bulgur
  • 1/2 db tojás
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint petrezselyem

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 1 db karalábé
  • 0,5 dkg olaj
  • 8 dkg sertéshús
  • 1 dkg bulgur
  • 1/2 db tojás
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint fűszerpaprika
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint petrezselyem

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1740 kJ (416,2 kcal)
  • Fehérje: 21,5 g
  • Zsír: 24 g
  • Szénhidrát: 27,6 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A karalábét meghámozzuk. A zsenge leveleket alaposan megmossuk és enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjukAmint összeesnek, kiemeljük, lecsepegtetjük, ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A sertéshúst ledaráljuk. A petrezselymet megmossuk, és aprítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A bulgurt megpároljuk és kihűtjük. A karalábét enyhén sós vízben 20 percig előfőzzük, szitakanállal konyharuhára tesszük és hűlni hagyjuk. A tetéjétt levágjuk és a belsejét kivájjuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, miután kihűlt a darált húshoz adjuk, összedolgozzuk a párolt bulgurral, a tojással, ízesítjük fokhagymával, borssal, sóval, fűszerpaprikával, vágott petrezselyemmel és megtöltjük vele a karalábét. Egy sütőedényt kiolajozunk és az aljára terítjük a vágott karalábéleveleket, ráültetjük a töltött karalábét, visszatesszük a levágott tetőt és a tetejére keresztben 2 szelet bacont helyezünk. Körbe szórjuk a kivájt karalábé darabokkal , kevés vízzel vagy húslével meglocsoljuk és alufóliával letakarva előmelegített sütőben pároljuk, majd az alufóliát levéve addig sütjük, míg a szalonna megpirul a tetején.

TÁLALÁS:

Önállóan tálaljuk.