Receptek

Töltött paprika kölessel (5 főre)

Hozzávalók

  • 15 db kisebb zöldpaprika (75 dkg)
  • 1 kg darált sertés combhús
  • 10 dkg köles főzve
  • 2 tojás
  • 1 dl ásványvíz
  • 3 kk törött paprika
  • só, bors, vasfű
  • édesítőszer v. xilit
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma

1 adag:

  • Energiatartalom: 491,4 Kcal
    (változik az édesítő energiatartalmának függvényében)
  • Fehérje: 49,7 g
  • Zsír: 5,1 g
  • Szénhidrát: 40,3 g

Elkészítés

A kölest, enyhén sós, kétszeres vízben megfőzzük. A darált húshoz hozzá adjuk a két tojást, a fűszerpaprikát, fejenként 1 csipet sót, borsot, vasfüvet. Megtöltjük a kicsumázott, megmosott paprikákat (ha marad töltelék, gombócokat formálunk) Egy magas falú hőálló tálba helyezzük a töltött paprikákat és a gombócokat, felöntjük sómentes ételízesítős vízzel (vagy csont lével, zöldségleves alappal) 1 fej vöröshagymát teszünk bele, lefedjük és 200 fokon 30 percet sütjük/főzzük. Ekkor ellenőrizzük, hogy a töltelék megfőtt-e (ez függ a mérettől) és ehhez mérten – ha szükséges - tovább főzzük/sütjük. Végül – mikor már majdnem kész, felöntjük paradicsomlével, 1 fej vöröshagymát teszünk bele, xilittel, borssal ízesítjük és kiforraljuk.

A dietetikus ajánlása

Ezt a tipikusan magyaros ételt kissé megreformálja a fehér rizs kölesre történő cseréje. Jellemzően ebéd gyanánt ajánlott. Körítése lehet néhány kocka burgonya (az étkezés szénhidráttartalmától függően). Vércukorszínt emelő hatását meghatározza a köles – mint fő szénhidrát forrás, de mivel ennek a nyersanyagnak valamivel alacsonyabb a szénhidrát és magasabb a fehérje tartalma a rizsénél, így a változatosság jegyében javasolt felhasználása. (Mennyisége a receptben csökkenthető). A paradicsommártást nem sűrítjük, ezért ez nem emeli tovább a szénhidrát mennyiségét. Édesítésre olyan készítményt használunk melynek feldolgozása nem igényel inzulint. Alacsony zsírtartalma miatt mind a diabéteszes mind a magas vérnyomásos beteg étrendjébe beilleszthető. Sótartalma szabályozandó a hipertónia mértékének megfelelően. Ez az étel – a paprika idénye szerint, jellemzően a nyári és kora őszi időszakban készítendő, de a paprikák nélkül is megállja helyét az év bármely szakában.