Receptek

Tökkrémleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 10 dkg spárgatök
  • 1 dkg margarin light
  • 2 dkg tejföl 12%
  • 0,4 dl tejszín
  • 4 dkg vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint fekete bors
  • ízlés szerint snidling
  • ízlés szerint kapor
  • ízlés szerint Worcester-szósz

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 10 dkg spárgatök
  • 1 dkg margarin light
  • 2 dkg tejföl 12%
  • 0,4 dl tejszín
  • 4 dkg vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint fekete bors
  • ízlés szerint snidling
  • ízlés szerint kapor
  • ízlés szerint Worcester-szósz

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 888,5 kJ (212,5 kcal)
  • Fehérje: 3,2 g
  • Zsír: 16,7 g
  • Szénhidrát: 11,6 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A tököt megtisztítjuk és kis darabokra vágjuk: A vöröshagymát, fokhagymát finomra vágjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A margarint felmelegítjük és megfuttatjuk benne a hagymát és a fokhagymát; hozzáadjuk a tökdarabkákat és rövid ideig együtt pirítjuk; felöntjük vízzel (ha van csontlevessel) és kis lángon 10 percig főzzük. A tejfölt a levesbe keverjük, majd sóval, borssal és Worcester-szósszal ízesítjük. Finomra turmixoljuk, majd átszűrjük; a levest felforrósítjuk, de már nem forraljuk. Belekeverjük a tejszínt; előmelegített tányérokba szedjük.

TÁLALÁS:

Pirított tökdarabkákkal, snidlinggel és kaporral megszórjuk. Pirított, fokhagymával bedörzsölt barna kenyeret kínálhatunk hozzá.