Receptek

Székely gomba

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 12 dkg marhafelsál
  • 0,3 dl kefir
  • 0,3 dkg olaj
  • 2 dkg sárgarépa
  • 2 dkg petrezselyem gyökér
  • 1 dkg zellergumó
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint tárkonylevél
  • ízlés szerint citrom (héj)

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 12 dkg marhafelsál
  • 0,3 dl kefir
  • 0,3 dkg olaj
  • 2 dkg sárgarépa
  • 2 dkg petrezselyem gyökér
  • 1 dkg zellergumó
  • ízlés szerint tárkonylevél
  • ízlés szerint citrom (héj)

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 869 kJ (207 kcal)
  • Fehérje: 26,1 g
  • Zsír: 9,3 g
  • Szénhidrát: 4 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A marhahús szeletet megmossuk, sózzuk és kiverjük.

ELKÉSZÍTÉS:

A kivert hússzeletet teflonserpenyőben mindkét oldalán átsütjük és egy lábosba kiszedve félretesszük. A zöldségeket a teflonban átfuttatjuk, kevés reszelt citromhéjjal és a tárkonylevéllel ízesítjük. Felengedjük 3 dl vízzel, felforraljuk, és a hússzeletre öntjük. Fedő alatt, időnként megrázogatva pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és a visszamaradt zöldségekhez hozzákeverjük a kefirt. Felforraljuk, majd tűzről levéve szükség szerint ízesítjük szűrt citromlével és a hússzeletre öntve tálaljuk.

TÁLALÁS:

Köretként petrezselymes burgonyát vagy zsemlegombócot adhatunk.