Receptek

Bánáti rakott szűzpecsenye

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 2,0 dkg sárgarépa
  • 1,0 dkg gyökér
  • 1,5 dkg zeller
  • 0,2 dkg füstölt szalonna
  • 0,5 dkg liszt
  • 9 dkg sertés szűzpecsenye
  • 0,1 dl olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint fekete bors
  • 1,5 dkg vöröshagyma
  • 2,5 dkg zöldpaprika
  • 1,5 dkg paradicsom
  • 20 dkg burgonya

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 2,0 dkg sárgarépa
  • 1,0 dkg gyökér
  • 1,5 dkg zeller
  • 0,5 dkg liszt
  • 9 dkg sertés szűzpecsenye
  • 0,1 dl olaj
  • ízlés szerint fekete bors
  • 1,5 dkg vöröshagyma
  • 2,5 dkg zöldpaprika
  • 1,5 dkg paradicsom
  • 20 dkg burgonya

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1991,5 kJ (476,4 kcal)
  • Fehérje: 25,9 g
  • Zsír: 18,7 g
  • Szénhidrát: 49,5 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát, gyökeret, zellert, vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra összevágjuk. A húst megmossuk, szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és karikára vágjuk. A zöldpaprikát, paradicsomot megmossuk és felkarikázzuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát enyhe sós vízben megfőzzük. Kevés zsiradékon a sárgarépát, a gyökeret és a zellert megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, beletesszük a zöldpaprika és paradicsom felét és puhára pároljuk. A hús szeleteket sózzuk, lisztbe forgatjuk és kevés forró zsiradékban mindkét oldalát megsütjük és félre tesszük. A szalonnát megpirítjuk, hozzátesszük a vöröshagymát, kicsit megpirítjuk, majd a leszűrt burgonyához keverjük. Kevés zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk a burgonya felét, ráhelyezzük a lesütött szűzpecsenyéket, a lepárolt vegyes zöldséget, majd befedjük a visszamaradt burgonyával, a zöldpaprikával, paradicsommal. Sütőben pirosra sütjük.

TÁLALÁS:

Forrón tálaljuk.