Receptek

Túróval töltött tök

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 1 db kisebb spárgatök
  • 10 dkg juhtúró
  • 0,4 dkg olaj
  • 2,5 dkg burgonya
  • 0,1 dkg liszt
  • ½ db tojás
  • 0,2 dl tej 1,5 %
  • 0,2 dl tejföl 12 %
  • 2 cs kapor
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint ecet
  • ízlés szerint édesítőszer
  • ízlés szerint petrezselyem
  • ízlés szerint vöröshagyma

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 1 db kisebb spárgatök
  • 10 dkg juhtúró
  • 0,4 dkg olaj
  • 2,5 dkg burgonya
  • 0,1 dkg liszt
  • ½ db tojás
  • 0,2 dl tej 1,5 %
  • 0,2 dl tejföl 12 %
  • 2 cs kapor
  • ízlés szerint ecet
  • ízlés szerint édesítőszer
  • ízlés szerint petrezselyem
  • ízlés szerint vöröshagyma

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1250,3 kJ (299,1 kcal)
  • Fehérje: 10,6 g
  • Zsír: 11,4 g
  • Szénhidrát: 38,8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A spárgatök végeit levágjuk, meghámozzuk, a belsejét kikaparjuk, majd ecettel és sóval ízesített, forrásban lévő vízbe helyezzük 2-3 percre. A burgonyát meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. A kaprot, petrezselymet megmossuk, leszárítjuk, aprítjuk, és kevés zsiradékon átfuttatjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát miután megfőtt áttörjük és összekeverjük a juhtúróval, a kaporral, a petrezselyemmel és a tojással. A gyengén átfőzött tököt lapátkanállal óvatosan kiemeljük, a túrós töltelékkel megtöltjük és egy tűzállótálba tesszük. Kapormártással felöntjük és sütőben lassan átsütjük.
Kapormártás: Lisztből és olajból világos rántást készítünk, az apróra vágott vöröshagymát és a kapor felét beletesszük. Tejjel felengedjük, tejfellel habarjuk, ecettel, sóval, édesítőszerrel ízesítjük és végül a kapor másik felét is hozzáadjuk.

TÁLALÁS:

Önállóan tálaljuk.