Receptek

Sertéskocsonya (1 főre)

Hozzávalók

  • 5 dkg kocsonyahús (sertés farok, fej, köröm, bőr)
  • 10 dkg sertéscsülök színhús
  • 1,5 dkg vöröshagyma (tisztítva)
  • 1 dkg sárgarépa
  • 1 dkg fehérrépa
  • Fokhagyma
  • Feketebors
  • Fűszerpaprika

1 adag:

  • Energiatartalom: 231 Kcal
  • Fehérje: 25 g
  • Zsír: 13,2 g
  • Szénhidrát: 3,1 g

Elkészítés

A kocsonyahúst jól megmossuk. A csülköt kicsontozzuk (a zsíros részeket teljesen eltávolítjuk) és a farok-, fej stb. hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy az az egészet éppen ellepje. Ha forr, beletesszük a zöldségeket is és a fűszereket is és főzzük, amíg a hús leválik a csontról. Ekkor kicsit félretesszük, majd a levét átszűrjük. Tányérokba szedjük a húsrészeket és a zöldséget, erre önjük az átszűrt főzőlét. Ha szükséges, utána ízesíthetjük. A zsírt leszedjük a tetejéről!!! Hűtőszekrénybe téve megdermesztjük.

A dietetikus ajánlása

Ez az étel – noha laktató lehet – annyira kevés szénhidrátot tartalmaz, hogy önállóan fogyasztva nem elégíti ki a cukorbeteg étrendben előírt meghatározott szénhidráttartalmú étkezések egyikét sem – így tehát figyelni kell a kiegészítésre.

Diabéteszben, de magas vérnyomásos állapotban sem ritka a normál tartományt meghaladó koleszterinszint. Az állati eredetű termékekben - jelen receptben a sertéshúsban (főképp, ha zsírosabb húsrészeket veszünk) - is előfordul ez a komponens. A koleszterin nagyban részt vesz a hormontermeléses folyamatokban, a sejthártyák felépítésben, az emésztés során pedig az epesavakkal kiválasztódik a belekbe. Köztudott ugyanakkor, hogy a vér magas koleszterinszintje az erek belső átmérőjét szűkíti, mert az érfalra lerakódó plakkok képződésében is részt vesz. A folyamat révén az ereket rugalmatlanná teszi, az érfalak gyulladásához járul hozzá, a vérben kis rögök képződését segíti. Eredményként először magas vérnyomást, érszűkületet, majd trombózist, infarktust stb. okoz.

Igyekezzünk tehát, a sertés és marhahús fogyasztásunkat halra és szárnyasra cserélni. Javasolt, hogy ha módunk van, próbáljuk ismert, természetes állattartásból beszerezni a nyersanyagot.

Hipertóniában használjunk kősót az étel készítéséhez.