Receptek

Sárgarépás szendvicskrém (2 főre)

Hozzávalók

  • 200 g sárgarépa
  • 1/2 ek. citromlé
  • 1 mk. mustár
  • só, bors v. borsikafű
  • metélőhagyma
  • 2 ek. őrölt napraforgómag
  • (sómentes ételízesítő)

1 adag:

  • Energiatartalom: 153 Kcal
  • Fehérje: 4,7 g
  • Zsír: 10,2 g
  • Szénhidrát: 11 g

Elkészítés

A répát felkockázzuk, és sós vízben megpároljuk. Botmixerrel pürésítjük, a citromlével, mustárral, zöldfűszerekkel, metélőhagymával, sóval, borssal és az őrölt napraforgómaggal ízesítjük.

A dietetikus ajánlása

Egyszerű, de nagyszerű ez a szendvics pástétom recept, mely az év bármely szakában hozzáférhető alapanyagokból készül. (Ha van módunk, használjunk inkább bio sárgarépát). Cukorbetegségben vegyük figyelembe szénhidráttartalmát. Javasolt minőségi barna kenyérre kenni. A receptben szereplő napraforgómag magasan kiemelkedő B1 vitamin tartalma fontos a szénhidrátok lebontásához és az előre haladott cukorbetegségben gyakorta előforduló idegrendszeri érintettség (neuropátia) kezelésében is pozitív hatása van. B2 vitamin tartalma pedig a szénhidrát anyagcsere szabályozásban vesz részt. Magas rost tartalma lassítja a vércukor terhelő hatását. Magas vérnyomásban is javasolható recept.