Receptek

Sajtos brokkoli

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 25 dkg brokkoli
  • 2 dkg trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 0,5 dkg margarin
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • ételízesítő, ízlés szerint
  • só, ízlés szerint
  • petrezselyem, ízlés szerint
  • szerecsendió, ízlés szerint
  • 0,3 dl kefir

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 25 dkg brokkoli
  • 2 dkg trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 0,5 dkg margarin
  • 3 dkg zsemlemorzsa
  • petrezselyem, ízlés szerint
  • szerecsendió, ízlés szerint
  • 0,3 dl kefir

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 920,7 kJ, (219,2 kcal)
  • Fehérje: 16,6 g
  • Zsír: 10,7 g
  • Szénhidrát: 13,8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A mirelit brokkolit kimérjük és lehetőleg fagyos állapotban elkezdjük a felhasználását. A tojást megmossuk, alaposan megtisztítjuk, majd felütjük.

ELKÉSZÍTÉS:

A mirelit brokkolit sós, ételízesítős vízben vagy gőzben puhára főzzük, majd óvatosan leszűrjük. A tepsit vagy a tűzálló tálat margarinnal kikenjük, zsemlemorzsával meghintjük és a brokkoli rózsákat egyenletesen elterítjük benne. Megszórjuk reszelt szerecsendióval. A tojást elkeverjük a kefirrel és a reszelt sajt felével, kevés sóval, petrezselyemmel. A masszát a brokkolira öntjük, tetejét meghintjük a megmaradt reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.
Cukorbetegség vagy fogyókúra esetén energiában és zsiradékban szegényebb mártással öntjük le a brokkolit. A kefirt a tojássárgájával keverjük össze, sóval és szerecsendióval ízesítjük, majd felvert tojásfehérjével lazítjuk. Tetejét sovány sajttal szórjuk meg.

TÁLALÁS:

Önálló ételként vagy szelet húsokhoz köretként kockára vágva, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.