Receptek

Rizseshús

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 10 dkg sertéscomb
  • 7 dkg vöröshagyma
  • 0,5 dkg fokhagyma
  • 5 dkg zöldpaprika
  • 5 dkg paradicsom
  • 5 dkg rizs
  • 0,1 dkg só
  • 0,8 dkg olaj
  • 0,2 dkg fűszerpaprika

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 10 dkg sertéscomb
  • 7 dkg vöröshagyma
  • 0,5 dkg fokhagyma
  • 5 dkg zöldpaprika
  • 5 dkg paradicsom
  • 5 dkg rizs
  • 0,8 dkg olaj
  • 0,2 dkg fűszerpaprika

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 2150 kJ (512 kcal)
  • Fehérje: 22,48 g
  • Zsír: 28,24 g
  • Szénhidrát: 42,0 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A sertéshúst megtisztítjuk, megmossuk és egyenletes nagyságú apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát tisztítás után apróra vágjuk, illetve péppé zúzzuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A zsiradékban megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymát a tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával. Kevés meleg vízzel felöntve zsírjára pirítjuk és beletesszük a kockára vágott sertéshúst. Sóval, péppé zúzott fokhagymával ízesítve, kevés vizet ráöntve, fedő alatt rövid lében pároljuk, többször zsírjára pirítjuk. Amikor a hús majdnem puha, hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot és tovább pároljuk. Közben külön edényben párolt rizst készítünk. Amikor mindkettő majdnem puha, óvatosan összekeverve, fedővel letakarva néhány percre a sütőbe tesszük.

TÁLALÁS:

Forró vízbe mártott csészével, vagy merőkanállal formázva tálaljuk.