Recept feltöltés

Tisztelt Látogató!

A cukorbetegség kezelésének három alappillére – a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés – mára már mindenki által elfogadott tény.

A diéta helyett ma orvosi táplálkozási terápiáról beszélünk, ami magába foglalja a makro- és mikrotápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótló és -helyettesítő szerek alkalmazásával kapcsolatos megfontolások és irányelvek összességét. Azonban nem merev szabályozásra kell gondolnunk, hanem olyan diétára, amely egyénre szabott, a beteg életviteléhez és az alkalmazott kezeléshez leginkább illeszthető.

A ReceptDoki program keretében arra szeretnénk rávilágítani, hogy a cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő beteg nincs „eltiltva” a magyaros ételek fogyasztásától, élvezheti a hazai konyha vagy más táj ételeit, hiszen a számukra ajánlott diétában a különböző komponensek csökkenthetők (pl. cukor, só) vagy éppen növelhetők (pl. rost). Programunkban tájékoztatjuk arról, hogy hogyan juthatnak hozzá a szükséges alapanyagokhoz, milyen konyhatechnológiai eljárásokkal tehetők az ételek egészségesebbé.

A betegek körében általánosan elterjedt "Majd segít a gyógyszer!" tévhitet el kell oszlatni, és rámutatni, hogy nem kell külön főzni a betegnek, legfeljebb a rántott hús helyett natúr szeletet készítsenek, mellőzve a magas sótartalmú fűszereket, így az egész család javára szolgálhat az egészségesebb táplálkozás.

A weboldalt és az azon lévő ételrecepteket szeretnénk minél több emberrel megosztani.

Köszönettel:
Merck Kft. • FONTOS!

  Fontos, hogy pontos értékeket adjon meg a receptekben - g-ra, dkg-ra, de az is nagy segítség, ha csapott evőkanálnyi/mokkáskanálnyi mennyiségben adja meg az adagokat pl. a lisztek, búzadara, keményítők és egyéb gabonaőrlemények, rizs és egyéb szemes termékek, olaj, só, tejföl, édesítésre szánt anyag stb. esetében. A "darabra" történő megjelölést, pl. egy közepes darab burgonya mellőzzék, mert az félrevezető lehet - kérem lemérni mérlegen. Ha pedig diabetikus terméket is alkalmaznak a receptben pl. lekvár, befőtt, lisztek akkor a tápanyagtartalmát (szénhidrát és kalória) is tüntessék fel (100g termékben X g szénhidrát v. kalória), mivel minden egyes élelmiszernek nem ismerheti a tápanyag összetételét egy dietetikus sem).


  Példák ideális receptformára:

  Túrógombóc zabpehellyel (4 főre)

  400 g/ 40 dkg félzsíros tehéntúró
  3 csapott evőkanál (ek.) búzadara
  3,5 ek. zabpehely
  2 db tojás
  6 ek. zsírszegény (12%-os) tejföl
  3 csipet (diétás) só

  Lencsefőzelék (4 főre)

  160 g/ 16 dkg lencse
  2 ek. olaj
  3,5 ek. graham liszt
  120 ml kefír
  1 ek. aprított vöröshagyma
  babérlevél, ecet,
  X gerezd fokhagyma,
  X csipet só

 •        Részletes részvételi szabályzat