Receptek

Rakott alma

Hozzávalók

  • 80 dkg alma (4 db)
  • 1 citrom leve
  • 3 tojás fehérje
  • 1 tojás sárga
  • 15 dkg sovány túró
  • 4 evőkanál Canderel vagy Süssina por, (vagy ízlés szerinti folyékony édesítő)
  • 2 evőkanál rum
  • 1 dkg margarin, 50 % zsírtart.

1 adag:

  • Energiatartalom: 142 kcal
  • Fehérje: 13,3 g
  • Zsír: 2,5 g
  • Szénhidrát: 15,6 g
  • Rost: 7,4 g

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A felvert tojásfehérjét összekeverjük az áttört túróval, a tojás sárgájá val, az édesítőszerrel és a rummal. Hőálló tál alját megkenjük a margarinnal, és beterítjük az alma felével. Rásimítjuk a túrókrémet, majd beborítjuk a maradék almával úgy, hogy a cikkeket ízlésesen formába rakjuk (sorban, vagy köralakban). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.

A dietetikus ajánlása

Az édességek fogyasztása kritikus pont a cukorbetegek életében. Akinek testsúly feleslege van, annak pedig meg kell találni a módját, hogy kisebb energiatartalmú édességeket illesszen az étrendjébe. Lehetőleg néhány adagot készítve, hogy ne legyen tartósan kitéve a bűnbeesésnek (lásd tepsinyi sütemények). Ha édességre vágyunk, legalább legyen egészséges is, ami finom. Tartalmazzon gyümölcsöt, tejterméket, vagy mind a kettőt.