Receptek

Rablóleves

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 5 dkg marhacomb
  • 2 dkg gyökér
  • 3,5 dkg sárgarépa
  • 0,5 dkg karalábé
  • 0,5 dkg zeller
  • 1,5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg sertésmáj
  • 0,5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dkg eperlevél
  • ½ db tojás
  • 0,1 dkg olaj
  • ízlés szerint só
  • 0,01 dkg fűszerpaprika
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint majoránna
  • ½ cs. petrezselyem
  • 0,1 dkg fokhagyma

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 5 dkg marhacomb
  • 2 dkg gyökér
  • 3,5 dkg sárgarépa
  • 0,5 dkg karalábé
  • 0,5 dkg zeller
  • 1,5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg sertésmáj
  • 0,5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dkg eperlevél
  • ½ db tojás
  • 0,1 dkg olaj
  • 0,01 dkg fűszerpaprika
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint majoránna
  • ½ cs. petrezselyem
  • 0,1 dkg fokhagyma

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1063,6 kJ (253,1 kcal)
  • Fehérje: 16,5 g
  • Zsír: 11,8 g
  • Szénhidrát: 18,3 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A marhacombot megmossuk és felkockázzuk. A sertésmájat megmossuk és megkaparjuk. A sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk és felaprítjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A vöröshagymát a felmelegített olajon átfuttatjuk, fűszerpaprikával meghintjük és a marhahús kockákat rátesszük, hozzátesszük a felaprított zöldségeket és vízzel felengedjük. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, főzzük, amíg a hús és zöldségek megpuhulnak. Közben elkészítjük a májgombóc alapot, a megkapart májat a tojással, zsemlemorzsával, sóval, borssal, majoránnával összekeverjük. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk, ha májgombóc is megfőtt kész a leves. Az eperlevelet külön sós vízben megfőzzük és leszűrjük.

TÁLALÁS:

A tányérba az eperlevélből teszünk és rámerjük a ragulevest, frissen aprított petrezselyemlevéllel diszítjük.