Receptek

Paradicsomos káposztafőzelék(4 főre)

Hozzávalók

  • 80dkg káposzta
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 1 1/2 tk só
  • édesítőszer
  • 3 ek liszt
  • 3 evőkanál olaj

1 adag:

  • Energiatartalom: 241 Kcal
  • Fehérje: 5,1 g
  • Zsír: 8,6 g
  • Szénhidrát: 32 g

Elkészítés

A káposztát külső leveleitől megfosztjuk, laskára (csíkokra) vágjuk. A hagymát apróra felkockázzuk. A káposztát a hagymával együtt egy kevés vízben feltesszük főni, hozzátesszük a paradicsompürét, sózzuk, édesítjük. Miután megpuhult a káposzta, berántjuk a főzeléket. A rántáshoz a lisztet az olajban zsemleszínűre pirítjuk. Hideg vízzel felengedjük és szűrőn keresztül a káposztához öntjük. Folyamatosan kevergetjük, míg besűrűsödik. Köménnyel és fokhagymával ízesíthetjük.

A dietetikus ajánlása

Ha összevetjük ezen főzelék 1 adagjának tápanyagtartalmát a lencsefőzelékével látjuk, hogy töredéke annak. Nem véletlenül, hiszen 10 dkg fejes káposzta 67 Kcalt, és mindössze 14,7 g szénhidrátot tartalmaz.

A káposzta az év minden hónapjában hozzáférhető, télen jól tárolható zöldségünk ezért bármikor készíthetjük ez a kalóriaszegény, ugyanakkor összetételében különösen értékes egyszerű főzelékfélét. A káposzta bizonyítottan daganat megelőző hatású, indol és glükozinolát tartalma antioxidáns hatású. A paradicsomban (melyet itt sűrített formában használunk) lévő likopin pedig a káros szabadgyökök elleni harcban van segítségünkre. A főzeléket alternatív édesítéssel készítjük (xilit, stevia, mesterséges édesítőszer) – ha igényeljük, de enélkül is készíthető zeller levéllel ízesítve. Alacsony szénhidrát tartalma lehetővé teszi, hogy akár burgonyás vagy tésztás levest fogyasszunk hozzá cukorbetegen, vagy desszertet együnk utána - természetesen mindent az adott étkezésre megengedett szénhidrát kereteken belül. Magas vérnyomásos beteg számára teljességgel javallt étel.