Receptek

Padlizsánkrémleves zsemlekockákkal

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 10 dkg padlizsán
  • 0,7 dkg vaj
  • 0,5 dkg keményítő
  • 0,4 dl tejszín 10%
  • ízlés szerint oregáno
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint cayenne bors
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 1,25 dl húsleves
  • 0,5 db zsemle
  • ízlés szerint fokhagyma
  • 1 db tojássárgája
  • ízlés szerint petrezselyem zöld

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 10 dkg padlizsán
  • 0,7 dkg vaj
  • 0,5 dkg keményítő
  • 0,4 dl tejszín 10%
  • ízlés szerint oregáno
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál fehérbor
  • 1,25 dl húsleves
  • 0,5 db zsemle
  • ízlés szerint fokhagyma
  • 1 db tojássárgája
  • ízlés szerint petrezselyem zöld

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1077,7 kJ, (257,8 kcal)
  • Fehérje: 10,02 g
  • Zsír: 11,7 g
  • Szénhidrát: 27,8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A padlizsánt megmossuk, a szárvégét eltávolítjuk, a húsát hosszában félbevágjuk; a vágott felületet besózzuk, egy órán át hagyjuk állni, majd lecsöpögtetjük és darabokra vágjuk; 2,5 dl enyhén sós vízben puhára pároljuk, utána a levével együtt összeturmixoljuk. A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk, a petrezselymet megmossuk, és finomra vágjuk. A zsemlét kis kockákra vágjuk és összekeverjük a fokhagymával.

ELKÉSZÍTÉS:

A padlizsánpürét összekeverjük a húslevessel, majd kis lángon felforraljuk; sóval, borssal fűszerezzük; a keményítőt összekeverjük a borral és besűrítjük vele a levest. Egy serpenyőben vajat forrósítunk és megpirítjuk benne a fokhagymás zsemlekockákat. A tejszínt a tojássárgájával elkeverjük, és a leveshez adjuk, majd rögtön elzárjuk alatta a lángot.

TÁLALÁS:

Petrezselyemmel megszórva, zsemlekockákkal forrón tálaljuk.