Receptek

Őszibarack, túróval töltve

Hozzávalók

  • 4 db közepes nagyságú érett őszibarack (megtisztítva 40 dkg)
  • 20 dkg sovány túró
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál margarin, 50 % zsírtart.
  • 2 dl tejföl 12 %-os
  • ½ db citrom
  • 3 dkg mandula darabosra vágva
  • 4 evőkanál Canderel vagy Süssina édesítőpor

1 adag:

  • Energiatartalom: 235 kcal
  • Fehérje: 16,7 g
  • Zsír: 11,4 g
  • Szénhidrát: 14,7 g
  • Rost: 4,1 g

Elkészítés

Az őszibarackokat meghámozzuk, félbe vágjuk, magját eltávolítjuk. Karalébávájóval a magházak helyét megnagyobbítjuk, a kivájt gyümölcshúst villával összetörjük, vagy átpasszírozzuk. A túrót szitán áttörjük, összekeverjük a gyümölcshússal, az alaposan megmosott tojás sárgájával, és a tejföl felével. Ízesítjük 2 evőkanál édesítővel, reszelt citromhéjjal és kevés citromlével. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a túrókrémhez keverjük. A kész krémmel töltsük meg az őszibarackok belsejét, helyezzük margarinnal megkent hőálló tálba. Szórjuk meg a mandulával és locsoljuk meg az 1 evőkanálnyi édesítővel összekevert tejföllel. Előmelegített sütőben süssük készre. Tálaláskor a maradék édesítővel megszórjuk a tetejét.

A dietetikus ajánlása

Az egészségeseknek javasolt étkezésben is csak heti néhány alkalommal javasolt az édességek fogyasztása. Cukorbetegség esetén probléma, hogy a cukor helyett más édesítőszert is használva, a süteményes receptek nem 1-4 adagról szólnak. Egy-egy szelet még elfogyasztható ezekből esetleg közti étkezésre, vagy ha ügyeskedünk, a fő étkezés befejező fogásaként. De mi lesz a többivel? Ezért érdemes néhány adagos édesség készítésében gondolkozni, melynek receptjében szerepel tejtermék és/vagy gyümölcs. Így legalább egészséges is lesz, ami finom.