OKOSTÁNYÉR® néven új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége


Az OKOSTÁNYÉR® újdonságai:


- tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás

A nagyközönség számára nehezebben befogadható, korábbi tápanyagalapú ajánlás helyett új élelmiszercsoportokat ad meg, hisz a köznapi életben sem fehérjét, zsírt vagy szénhidrátot fogyasztunk, hanem ezek értékes forrásait, például húst, tejet, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt.

- tányér lett az új ábrázolási forma

Szintén a közérthetőséget és a praktikusabb használatot célozza, hogy az eddigi piramis- vagy házalak helyett az étkezéshez egyértelműen kapcsolható tányér formában jeleníti meg az egyes élelmiszertípusok egymáshoz viszonyított helyes arányát. Így a remélhetően rögzült arányok sokkal könnyebben betarthatóak lesznek a való életben is.

- táplálkozási tippek és az egészséges adagméret bemutatása

Az ajánlásnak részét képezik olyan közérthetően megfogalmazott és könnyen követhető tanácsok is, mint például, hogy naponta legalább egyszer fogyasszunk teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer együnk zöldséget vagy gyümölcsöt és ebből legalább egyszer nyersen. Minden nap fogyasszunk tejet és tejterméket, ez utóbbiból viszont válasszunk zsírszegényet, hisz abban is közel annyi kalcium és egyéb fontos tápanyag, mégis kevesebb telitett zsír van, mint a zsírdús változatban. Az ajánlás legalább heti egyszer javasolja, igazodva a hazai szokásokhoz, a halfogyasztást, ugyanakkor a belsőségek (pl. máj) fogyasztását korlátozza heti egy alkalomra. A legfontosabb élelmiszerek esetében az adagokra, illetve az adagok egyenértékére is információt ad.

- só, zsiradék, cukor

Az új ajánlás felhívja a figyelmet a bevitt só, zsiradék és cukor mennyiségének csökkentésére is, amelyhez szintén ad praktikus táplálkozási tippeket. - a folyadékbevitel fontossága Az ajánlásban szerepel a napi folyadékbevitel mennyisége is, amelynek elfogyasztásához is ad könnyen követhető javaslatot. - fizikai aktivitás Végül az összeállításban megjelenik az energia-egyensúly megvalósítását, vagyis a táplálékkal bevitt energiamennyiség felhasználását elősegítő testmozgás fontossága és az erre vonatkozó legalapvetőbb ajánlás is.

A hazai dietetikusokat és táplálkozástudományi szakembereket összefogó szakmai szervezet aktuális ajánlása, mely a szövetség honlapján elérhető ide kattintva.

Későbbiekben az értelmezést és a gyakorlati megvalósítást tovább segítő háttéranyagokkal és receptúrával fog bővülni.