OKOSTÁNYÉR® - Figyeljen az adagokra, étkezzen az új tudományos ajánlás szerint!


Az első hivatalos hazai étrendi javaslat 1987-ben a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság közös állásfoglalásaként fogalmazódott meg. Ezt még két, nem hivatalos ajánlás követte: 1996-ban a Szívbarát Program Élelmiszer-útmutatója, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által 2004-ben készített javaslat, amely élvezte a Belgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlását. A nemzetközi és a hazai útmutatók kapcsán egyaránt bevett gyakorlat, hogy a lakosság könnyebb tájékozódását a javaslatok képi megjelenítése is segíti. Az évek során számos forma látott napvilágot, melyek közül talán legismertebb a piramis, de ide sorolható a magyar ajánlásokat szemléltető szivárvány, illetve házikó is. Az utolsó hazai étrendi útmutató publikálása óta eltelt évtizedek tudományos eredményei megteremtették az igényt és a lehetőséget egy új ajánlás megfogalmazására.

Néhány évtized alatt megváltoztak a táplálkozási szokások, valamint a boltok élelmiszer-kínálata, ezeket szintén be kell építeni a legújabb iránymutatásokba. Ráadásul a nemzetközi gyakorlat is ezt az elvet tükrözi. Az „az vagy, amit megeszel” elvvel nehéz vitába szállni, hiszen a helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben köztudott és bizonyított. Bár mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, gyakran hiányzik a kellő ismeret ahhoz, hogy étrendünket megfelelően tudjuk összeállítani annak tudatában, hogy miből mennyit kellene fogyasztanunk. Ezért fogalmazott meg az MDOSZ közérthető formában, tányért idéző kördiagramon ábrázolt új táplálkozási ajánlást kifejezetten az egészséges, felnőtt lakosság számára. A most kialakított javaslat az 1987-ben kidolgozott Táplálkozási ajánlás 12 pontját váltja fel, és a legfrissebb nemzetközi tudományos eredmények és jogszabályok mellett a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is figyelembe veszi.

Az OKOSTÁNYÉR® kialakítása során az MDOSZ figyelembe vette a világszerte jelenleg érvényes, valamint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság táplálkozási ajánlásait, továbbá a hatályos közétkeztetési rendelet néhány elemét is.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az OKOSTÁNYÉR® -t a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával teszi közzé.

A program kitér a helyes adagokra is, nemcsak a minőség, hanem a mennyiség is számít. A mellékelt tájékoztató segít, hogy mely táplálékból mennyit érdemes fogyasztanil, a szövetség honlapján elérhető ide kattintva.