Receptek

Marhasült vörösboros pecsenyelével (6 főre)

Hozzávalók

    Húshoz:

  • 1,2 kg csontos marhahátszín
  • só, bors
  • 2 ek olívaolaj

  • Pecsenyeléhez:

  • 2 szál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10dkg lilahagyma
  • 20dkg paradicsom
  • 3,5 dl vörösbor
  • 1,2 l marha alaplé

1 adag:

  • Energiatartalom: 460 Kcal
  • Fehérje: 33 g
  • Zsír: 32 g
  • Szénhidrát: 5,5 g

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. A húst sózzuk (lehetőleg minél kevesebbet használjunk), borsozzuk ízlés szerint. Ezután forró serpenyőben az olajon oldalanként pirítsuk a húst aranybarnára és tegyük be a sütőbe (néhány evőkanál vizet tegyünk alá és fedjük le). Amikor a hús elkészült (ízlés szerint angolosan/félig vagy jól átsülve), kivesszük, és hagyjuk lefedve 10 percig pihenni. A tepsiben visszamaradt felesleges zsiradékot öntsük le, majd közepes lángon adjuk hozzá a kakukkfüvet, a vékonyra vágott lilahagymát, a hámozatlan fokhagymát és a paradicsomokat. 4-5 perc pirítás után öntsük fel a borral, és forraljuk fel. A paradicsomokat nyomkodjuk szét benne, majd adjuk hozzá az alaplevet. Addig forraljuk, míg a felére besűrűsödik, majd szűrőn passzírozzuk át. Ezután pecsenyelé állagúra sűrítsük. A húst szeleteljük fel, majd körettel és a pecsenyelével meglocsolva tálaljuk.

A dietetikus ajánlása

Ez egy különleges, ínyenc recept a tárban és noha a marhahúsfogyasztás nem különösebben javasolt sem diabéteszben, sem magas vérnyomásban azért mégis megállja a helyét itt – az egyéb alapanyagai miatt.

Néhány szó a marhahúsról…

Ez a recept marhahátszínt ír, de jóval zsírszegényebben készíthetjük, ha marhalapockát használunk. A marhahús egyébként a legmagasabb vastartalmú ételünk.

Paradicsom…

Fő makrotápanyaga a szénhidrát, de mikrotápanyagai közül kiemelendő a hőérzékeny B1 vitamin, (mely jelentős szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében), B2-vitamin, a C-vitamin, és a folsav valamint a jelentős káliumtartalma. Gazdag likopin forrásként tartjuk számon. A likopin egy antioxidáns hatású, a karotinoidok családjába tartozó festékanyag, mely bizonyítottan csökkenti a kockázatot bizonyos (szájüregi, tápcsatorna, emlő, petefészek és prosztata eredetű) daganatos betegségek kialakulása terén. A likopintartalom a termés színének intenzitásával egyenesen arányos és hőre kevésbé érzékeny, így főzéskor nem bomlik le könnyen.

Fokhagyma…

A zöldségek között (kivéve a hüvelyeseket) a fokhagymának van a legmagasabb szénhidráttartalma, de sosem fogyasztunk annyit belőle, hogy az lényeges vércukorterhelést okozhatna. Szív- érrendszeri betegségben és magas vérnyomásban kifejezetten javasolt népgyógyászati értékű, emellett hatékony a bakteriális, gombás és vírusos fertőzésekben is – melyek rosszul karban tartott cukorbetegségben gyakoriak.

Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne használjunk a reklámokból jól ismert minőségű marhahús leveskockát, azok magas só-, cukor, színezék és ízfokozó tartalma miatt. Ehelyett – végső esetben – a bioboltokban kapható egészségesebb összetételű változataikat keressük!