Receptek

Lencsefőzelék(4 főre)

Hozzávalók

  • 50 dkg lencse
  • 50-60 dkg füstölt hús
  • 10dkg hagyma
  • 2 ek finomliszt
  • 4 ek étolaj
  • 1 csapott ek pirospaprika
  • 4 babérlevél
  • (só)
  • kevés ecet

1 adag:

  • Energiatartalom: 812 Kcal
  • Fehérje: 52 g
  • Zsír: 31 g
  • Szénhidrát: 74 g

Elkészítés

A füstölt húst és a lencsét néhány órára vízbe áztatjuk. A füstölt húst vízben megfőzzük. Ha megpuhult, kivesszük a vízből, kockákra vágjuk és félretesszük. A levébe beletesszük a lencsét, az apróra vágott hagymát és a babérlevelet. Sózni csak akkor kell, ha a füstölt hús nem volt elég sós. A lisztből, az olajból és a tűzről levéve a a pirospaprikából rántást készítünk. A forrásban lévő lencséhez adjuk. A füstölt húst hozzáadjuk a főzelékhez. Ecettel ízesítve tálaljuk.

A dietetikus ajánlása

Ez az étel hozzávalók tekintetében az év bármely szakában fogyasztható, de jellemzően téli étel. A zöldségfélék alacsony szénhidráttartalmú köréből kiemelkednek a hüvelyes-félék, melyek magas energia és szénhidráttartalommal bírnak. Tudni kell, hogy ez a szénhidrát is összetett, tehát lassan emeli a vércukrot, de a receptben szereplő 1 adag tápanyag eloszlásából is látjuk, hogy aki lencsefőzeléket szeretne ebédelni annak nagyon kell figyelnie, hogy mennyit tesz a tányérjára.

Adagonként 5 g szénhidrátot takaríthatunk meg, ha kihagyjuk a lisztet a készítés során. Ekkor a főzeléket a saját anyagával, vagyis magával a lencsével (annak a főzelékhez turmixolásával) sűrítjük. 1-2 evőkanálnyi 12%-os tejföl hozzáadásával a szénhidrát tartalmat nem emeljük említésre méltóan, de a kalóriatartalomhoz kanalanként kb. 65 Kcal-val járulunk hozzá, ezért testsúly felesleg kapcsán ez is számításba veendő.

10 dkg lencse 342 Kcal-t és 53 g szénhidrátot tartalmaz.

A túlsúlyos cukorbeteg csak fél adagot fogyasszon ebből az ételből.

Magas vérnyomásban ezt az ételt füstölt hús nélkül készítsük, mert ez az ízes hús-féle kiemelkedően magas sótartalommal bír. Ők feltétnek pl. tükörtojást vagy párolt szárnyas húst válasszanak hozzá.