Receptek

Lecsó, kicsit másképp (4 főre)

Hozzávalók

  • 40 dkg padlizsán
  • 40 dkg cukkini
  • 15 dkg kaliforniai paprika (piros, zöld)
  • 30 dkg paradicsom
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 30 g (3 evőkanál) olíva olaj

1 adag:

  • Energiatartalom: 165 Kcal
  • Fehérje: 4,4 g
  • Zsír: 8,25 g
  • Szénhidrát: 17 g

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra vágjuk. A paprikáknak kivágjuk a belét és 1 cm-es kockákra aprítjuk. A paradicsomot néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, majd a héját lehúzzuk és feldaraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát rövid ideig dinszteljük az olíva olajon majd hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát és a többi zöldséget, megsózzuk (igyekezzünk minél kevesebbet használni), megborsozzuk és takaréklángon, lefedve főzzük kb. 20 percig.

A dietetikus ajánlása

Ez a lecsó több mint a magyar konyhában megszokott paradicsomból, paprikából és hagymából készülő változat, de a hozzávalók miatt inkább nyáron, ősszel idényszerű készítése.

A padlizsánról…

Talán nem olyan széleskörűen elterjedt a magyar háziasszonyok konyhájában, de táplálkozás-élettani jelentősége révén méltó helyet kérhet magának ez a gyümölcsnek – tojásgyümölcsnek is nevezett zöldség. Niacin, pantoténsav, folsav, kálium, foszfor tartalommal, valamint a héjában antocianidinekkel (antioxidáns hatású anyagok) számolhatunk. Alacsony, mindössze 4,8 grammnyi szénhidrátot tartalmaz 100 grammonként.

A paprikáról…

A receptben felhasznált piros színű paprika – mely lehet kápia vagy pritamin paprika is, nagy mennyiségű karotintartalommal (zeaxantin, lutein) bír, mely az A-vitamin előanyagaként hozzájárul a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, továbbá az immunfolyamatok, a látás és a hámszövet épségének megőrzéséhez (ez utóbbiak cukorbetegeknél kiemelt fontossággal bírnak!). A közel 50 féle színanyag mely laborban vizsgált paprikákból mutattak ki, jelentős antioxidáns hatású (szintén fontos diabteszben és hipertóniában is). Magas C-vitamin tartalmával ebben az ételben nem számolhatunk, mert az a főzés során elbomlik.

Magas vérnyomásban kifejezetten javasolt, magas kálium tartalma miatt. Sózásához igyekezzünk kősót használni.