Receptek

Korpás túrógombóc (1 főre)

Hozzávalók

  • 150g félzsíros tehéntúró
  • 20 g búzadara
  • 10g búza- vagy zabkorpa
  • 1/2 tojás
  • 20g kefír
  • 20g búzacsíra
  • (Xilit vagy más édesítőszer), só

1 adag:

  • Energiatartalom: 375 Kcal
  • Fehérje: 35,7 g
  • Zsír: 11,2 g
  • Szénhidrát: 30,8 g

Elkészítés

A túrót áttörjük, búzadarával, korpával és tojással eldolgozzuk, sózzuk. Fél órát pihentetjük s utána a masszából vizes kézzel gombócokat csinálunk. Sós vizet forralunk és ebben megfőzzük a gombócokat. Leszűrjük és búzacsírába hempergetjük, édesítőszeres kefírrel meglocsoljuk.

Ez az étel ebédre, vacsorára is megállja helyét, de még reggeli gyanánt is elképzelhető.

A dietetikus ajánlása

A túrós ételek kedvelői számára ezen étel szénhidráttartalmát úgy állítottuk össze, hogy az lassított felszívódású legyen, ezáltal megelőzze a magas vércukor kiugrásokat.
A receptben szereplő búzacsíra a gombóc tésztájába is keverhető és ne feledjük, hogy ez az étel nem csak édesen hanem sósan (fokhagymásan, metélő hagymával, kaporral stb. melyeket az öntetbe is és a tésztába is keverhetünk) is megállja a helyét.
A búzacsíra olaja hozzájárul a napi esszenciális zsírsavak beviteléhez.
A gombóc, hozzáadott rosttartalmánál fogva a sovány teljes értékű fehérje és összetett szénhidrát forráson túl emésztés szabályozó hatással is bír. A gombócba a sima búzadara helyett használhatunk teljes őrlésű darát is és megtölthetjük őket friss vagy fagyasztott gyümölccsel is (ekkor némileg emelkedik a szénhidráttartalom). A kefírt helyettesíthetjük 10 vagy 12%-os tejföllel, és ízesíthetjük vaníliával, gyümölccsel. Csinálhatunk hozzá friss v. fagyasztott gyümölcsből gyümölcsmártást, pl. eperből, málnából, szederből, meggyből, áfonyából) nagyon egyszerűen: a gyümölcsöt xilittel, vanília rúd kikapart belével elkeverve néhány percig melegítjük (míg lekvár szerű lesz) és esetleg egy kis citrommal még pikánsabbá tesszük.

Magas vérnyomásos egyéneknek is ajánlott ez a recept, visszafogott (a diétás előírásoknak megfelelő) sózással, inkább az édes variációk.