Receptek

Ínyenc kora nyári saláta (1 főre)

Hozzávalók

  • kb 6 darab piros retek
  • 5 szál retek levél
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj vagy búzacsíra olaj
  • 1 pici só
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 marék friss madársaláta
  • 1 evőkanál méz, vagy kókuszvirág cukor izlés szerint
  • 1 mokkáskanál Provance-i fűszerkeverék

1 adag:

  • Energiatartalom: 102 Kcal
  • Fehérje: 3,5 g
  • Zsír: 3 g
  • Szénhidrát: 13,2 g

Elkészítés

Az epret és a retket megmossuk és megtisztítjuk, majd felkockázzuk. A friss bazsalikomot, a madársalátát, reteklevelet megmossuk, összevágjuk és hozzákeverjük az eper-retek egyveleghez. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a citrom levét, a fűszerkeveréket, a sót, és az édesítőt összekeverjük és ráöntjük a többi alkotóra. Összeforgatjuk, picit állni hagyjuk és már fogyasztható is.

A dietetikus ajánlása

Ezen - a magyaros konyhára nem jellemző összeállítású saláta alacsony és komplex szénhidrát tartalmát az eper édes savanykás íze teszi pikánssá. Akármelyik napszakban megállja helyét. Alacsony energia, nátrium, magas kálium tartalma abszolúte ideális a magas vérnyomásban szenvedők számára. Rost tartalma hozzá járul a mellé fogyasztott egyéb ételek (hús, tojás, sajt, burgonya, rizs stb..) felszívódásának szabályozásához. Az egyidejűleg fogyasztott más szénhidrátok felszívódását lassítja. Minőségi olaj használatával az érrendszer egészségének megőrzéséhez járulhatunk hozzá. Aki igazi ínyenc ízekre vágyik, apróra vágott lilahagyma kockákkal is megszórhatja salátáját. Ez a saláta hatékonyan járul hozzá a daganatos betegségek megelőzéséhez.