Receptek

Köles felfújt

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 3 dkg köles
  • 3 dkg margarin
  • 50 ml tej 1,5 %
  • 0,5 dkg Canderel édesítőszer
  • fél tojás
  • 0,001 dkg só
  • ízlés szerint citromhéj
  • egynegyed db vaníliarúd

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 3 dkg köles
  • 50 ml tej 1,5 %
  • 0,5 dkg Canderel édesítőszer
  • fél tojás
  • 0,001 dkg só
  • ízlés szerint citromhéj
  • egynegyed db vaníliarúd

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 770,7 kJ, 183,5 kcal
  • Fehérje: 7,9 g
  • Zsír: 7,2 g
  • Szénhidrát: 23,3 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A tojást megmossuk, lefertőtlenítjük, lecsepegtetjük, felütjük, a tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A citromot megmossuk, és a héját lereszeljük. A kölest kiválogatjuk és megmossuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A megtisztított, megmosott kölest vaníliarúddal ízesített tej és víz fele-fele arányú keverékében feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, ízesítjük a canderel felével, és puhára főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a canderel másik felével kikevert tojássárgáját, a margarint, a citrom reszelt héját, és végül óvatosan belekeverjük a keményre vert tojáshabot. Margarinnal kikent tepsibe öntve, előmelegített sütőben mérsékelt tűzön pirosra sütjük.
Szív- és érrendszeri betegség esetén a masszába margarint nem teszünk, csak a tepsit kenjük ki.


TÁLALÁS:

Kockákra vágva, melegen tálaljuk. Adhatunk hozzá vanília sodót vagy gyümölcsöntetet.