Receptek

Kertészleves

Hozzávalók

  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyem gyökér
  • 20 dkg karfiol
  • 15 dkg karalábé
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg kelbimbó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 4 dkg levestészta (durum)
  • konyhasó

1 adag:

  • Energiatartalom: 182 kcal
  • Fehérje: 13,0 g
  • Zsír: 2,5 g
  • Szénhidrát: 25,7 g
  • Rost: 11,4 g

Elkészítés

A sárgarépát vékony karikára vágjuk, a petrezselyem gyökeret és a karalábét felkockázzuk. Az evőkanál olajon átfuttatjuk a feldarabolt zöldségeket és a zöldborsót, majd felengedjük vízzel vagy csontlével (aki színesebben szereti, felengedés előtt rakhat bele kevés fűszerpaprikát). Ízesítjük sóval, és főzni kezdjük. Mikor a zöldségek már félig megpuhultak, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a kelbimbót, és továbbfőzzük. Mielőtt elkészülne, beletesszük a levestésztát, és készre főzzük. Tálaláskor apróra vágott petrezselyem zölddel megszórjuk.

A dietetikus ajánlása

A sok zöldséget tartalmazó levesek, magas rosttartalmuk miatt, segítenek a teltségérzet kialakulásában. Ha a levestészta durum búzából készült - mivel jobban megszívja magát a folyadékkal – többnek látszik, sűrűbb hatást kelt. Érdemes ügyelni a főzéskor arra, hogy a zöldségfélék ne legyenek túlfőzve, hanem még éppen roppanósak (ressek) maradjanak.