Káposztával töltött zsemle
Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén:
- 15 dkg fejes káposzta
- 1/2 db tojás
- 1 dl tejföl 12%
- 1 db korpás zsemle
- 0,5 dkg olaj
- ízlés szerint borsikafű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint eritrit
- ízlés szerint bors
Energia- és tápanyagtartalom:
- Energia: 1552,7 kJ (371,4 kcal)
- Fehérje: 13,9 g
- Zsír: 17 g
- Szénhidrát: 39,8 g
ELŐKÉSZÍTÉS:
A fejes káposztát, a vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és nagyon apróra aprítjuk vagy lereszeljük.
ELKÉSZÍTÉS:
Az aprított fejes káposztát lábosba rakjuk. Ráöntjük az olajat és 4 evőkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ezután a fedőt levesszük a káposzta tetejéről, és folytonosan kevergetve sárgásbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk és eritrittel ízesítjük. A pirított káposztát kissé kihűtjük. Közben a zsemlét kettévágjuk, a zsemlebelet kiszedjük, a fél kivájt zsemle üregét megtöltjük a káposztával, majd kis tepsibe rakjuk. A zsemle tetejére tesszük a kalapját és hústűvel összetűzzük. A megmaradt káposztát összekeverjük a felvert tojással, a tejföllel ízesítjük borsikafüvel. A zsemlék tetejét bekenjük a káposztás keverékkel. A megmaradt keveréket beleöntjük a tepsibe, előmelegített forró sütőbe toljuk és addig pírítjuk, amíg a zsemle teteje szép piros-ropogósra sül.
TÁLALÁS:
Önálló ételként tálaljuk.