Receptek

Káposztával töltött zsemle

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 15 dkg fejes káposzta
  • 1/2 db tojás
  • 1 dl tejföl 12%
  • 1 db korpás zsemle
  • 0,5 dkg olaj
  • ízlés szerint borsikafű
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint eritrit
  • ízlés szerint bors

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1552,7 kJ (371,4 kcal)
  • Fehérje: 13,9 g
  • Zsír: 17 g
  • Szénhidrát: 39,8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A fejes káposztát, a vörös- és a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és nagyon apróra aprítjuk vagy lereszeljük.

ELKÉSZÍTÉS:

Az aprított fejes káposztát lábosba rakjuk. Ráöntjük az olajat és 4 evőkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ezután a fedőt levesszük a káposzta tetejéről, és folytonosan kevergetve sárgásbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk és eritrittel ízesítjük. A pirított káposztát kissé kihűtjük. Közben a zsemlét kettévágjuk, a zsemlebelet kiszedjük, a fél kivájt zsemle üregét megtöltjük a káposztával, majd kis tepsibe rakjuk. A zsemle tetejére tesszük a kalapját és hústűvel összetűzzük. A megmaradt káposztát összekeverjük a felvert tojással, a tejföllel ízesítjük borsikafüvel. A zsemlék tetejét bekenjük a káposztás keverékkel. A megmaradt keveréket beleöntjük a tepsibe, előmelegített forró sütőbe toljuk és addig pírítjuk, amíg a zsemle teteje szép piros-ropogósra sül.

TÁLALÁS:

Önálló ételként tálaljuk.