Receptek

Karfiolos káposztasaláta póréhagymával és gombával

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 3,5 dkg sampinyon gomba
  • 4 dkg fejes káposzta
  • 4 dkg karfiol
  • 1/4 db póréhagyma
  • 0,4 dl olívaolaj
  • ízlés szerint fehérborecet
  • ízlés szerint friss kapor
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint feketebors
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint köménymag

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 3,5 dkg sampinyon gomba
  • 4 dkg fejes káposzta
  • 4 dkg karfiol
  • 1/4 db póréhagyma
  • 0,4 dl olívaolaj
  • ízlés szerint fehérborecet
  • ízlés szerint friss kapor
  • ízlés szerint citromlé
  • ízlés szerint fokhagyma
  • ízlés szerint feketebors
  • ízlés szerint köménymag

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 185,2 kJ (44,3 kcal)
  • Fehérje: 3,8 g
  • Zsír: 0,7 g
  • Szénhidrát: 5,5 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A gombát megtisztítjuk, megmossuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, forró olajon rövid ideig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A fejes káposztát megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük a köménnyel, sóval, borssal, majd letakarva fél órán át állni hagyjuk. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk és rózsáira szedjük, sós vízben nem túl puhára blansírozzuk, majd szitán jól lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és széles darabokra vágjuk, blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A kaprot megmossuk és finomra vágjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A káposztát jól kinyomkodjuk, összekeverjük a karfiollal, a póréhagymával és a gombával, majd jól lehűtjük. Az olívaolajat összekeverjük a fehérborecettel, sóval, fokhagymával, kaporral és egy kis vízzel, ezzel a lével leöntjük a salátát.

TÁLALÁS:

Előhűtött tányéron elrendezve azonnal hidegen tálaljuk.