Receptek

Káposztalevél tekercs

Hozzávalók

  • 60 dkg fejes káposzta
  • 25 dkg csirke- v pulykamell ledarálva
  • 3,5 dl 1,5 % tej
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd közepes nagyságú fokhagyma
  • 3 dkg zsírszegény sajt/ pl. Ementáli,Óvári/
  • 3-4 csipet tengeri só,
  • 2 csipet bors,
  • 3-4 csipet pirospaprika

1 adag:

  • Energiatartalom: 265,5 g
  • Fehérje: 24,1 g
  • Zsír: 4,8 g
  • Szénhidrát: 14,1 g

Elkészítés

Káposztaleveleket forró sós vízzel leforázzuk. A darált húst elkeverjük a fűszerekkel, a fokhagymával és a tojással. A tekercseket a darált hússal megtöltjük, és tűzálló tálba helyezzük, tejjel leöntjük, reszelt sajtal meghintjük. Forró sütöben kb. 20-25 percig sütjük.

A dietetikus ajánlása

Ez az étel feltétként szolgálhat ebéd vagy vacsora részeként, jellemzően meleg étel jellegű étkezéskor. Körítése lehet barna rizs, köles, bulgur, melyek szénhidráttartalma szintén beszámítandó a cukorbeteg étrendjébe. Szénhidráttartalma komplex, lassan felszívódó típusú, lassan emeli a vércukorszintet. Alacsony zsírtartalma miatt mind a diabéteszes mind a magas vérnyomásos beteg étrendjébe beilleszthető. Sótartalma szabályozandó a hipertónia mértékének megfelelően. Ez az étel gyakorlatilag az év bármely szakában elérhető nyersanyagokból készül, ezért elkészítése nem szezonfüggő. Ízletességét fokozhatjuk a sajt mennyiségének néhány dkg-mos növelésével, zsírszegény tejföl használatával - melyet a sütés előtt a káposzta tekercsek tetejére locsolunk valamint sómentes ételízesítővel,zöld fűszerekkel (majoranna, oregánó, metélőhagyma) melyet akár a húshoz, akár a tej ízesítésére alkalmazhatunk. A fejes káposzta levél helyett kelkáposzta használata is javasolt.

A receptet értékelte:
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus