Receptek

Juhtúróval töltött gombafejek (2 főre)

Hozzávalók

  • 30 dkg gomba (kb. 6 db nagyobb fej)
  • 5 dkg lilahagyma
  • 10 dkg juhtúró
  • 1-2 evőkanál kefír
  • 1 tojás
  • 5 dkg reszelt köményes sajt
  • 2 evőkanál olaj
  • őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, só mentes ételízesítő

1 adag:

  • Energiatartalom: 345 kcal
  • Fehérje: 2 g
  • Zsír: 23 g
  • Szénhidrát: 9 g

Elkészítés

Egy kisebb sütőtálat olajjal vékonyan kenjünk ki. A gombafejekből törjük ki a tönköket és vágjuk szeletekre azokat. A juhtúrót keverjük el a kefírrel, 1 tojással, apróra vágott lilahagymával, őrölt borssal, kakukkfűvel és egy kevés apróra vágott petrezselyemmel. A gombakalapok üregébe kevés natúr ételízesítőt szórunk, elosztjuk a juhtúrós krémet bennük, megszórjuk reszelt sajttal. A töltött gombafejeket a kiolajozott sütőtálba rakjuk, melléjük szórjuk a felszeletelt gombatönköket, fél dl vizet öntünk alá (később úgyis ereszt levet a gomba), és fóliával lefedve, és 180 fokon előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Sülés közben a gombalével locsolgassuk kicsit.

A dietetikus ajánlása

Ez a könnyen elkészíthető és a hozzávalók tekintetében az év bármely szakában elérhető étel, kitűnő húspótló, mivel teljesértékű fehérjét tartalmaz. Viszonylag magas cink tartalma hozzájárul az inzulinképzéshez, részt vesz a szénhidrát-anyagcserében. Köretként párolt barnarizst, árpát (ennek szénhidrát tartalmát feltétlenül be kell számolni a cukorbetegnek), vagy salátát kínálhatunk hozzá. Ha esetleg szaftosabb ételre vágyunk, készíthetünk hozzá paradicsommártást (passzírozott paradicsomot megfűszerezve oregánóval, majorannával, édesítőszerrel). Szénhidráttartalma lassan és elhúzódóan szívódik fel. A leglassabban saláta köret fogyasztásával terhelhetjük a vércukrot. Inzulinos cukorbeteg ügyeljen arra, hogy ez esetben más úton (rizs-félék, bulgur, köles stb… vagy leves ill. desszert formájában) biztosítsa az adott étkezésére előírt szénhidrát mennyiségének elfogyasztását! A magas vérnyomásban nem szenvedő cukorbeteggel szemben a hipertóniás ne adjon ehhez az ételhez sót, mert a juhtúró önmagában is elég sós. Ha fogynia kell ezen betegnek, mindenképp féladag gabona köretet válasszon és hozzá bőven friss, kálium gazdag salátát (fejes saláta, paradicsom, uborka, cékla, répa, rukkola stb.).