Receptek

Hideg eperleves (4 főre)

Hozzávalók

  • 1/2 kg eper
  • kb 1/2 liter ásványvíz
  • pár levél menta
  • 1/2 zöldcitrom
  • ízlés szerint stevia vagy xilit (más mesterséges édesítőszer)

1 adag:

  • Energiatartalom: 43,7 Kcal
  • Fehérje: 1,1 g
  • Zsír: -
  • Szénhidrát: 9 g

Elkészítés

A megtisztított epret összeturmixoljuk a mentával és a steviával, ízesítjük édesítővel és citrommal. Felöntjük ásványvízzel és behűtjük.

A dietetikus ajánlása

Ez a pofon egyszerű, főzés nélküli, zsír- és sómentes leves a kora nyári időket idézi. Az eper vitamintartalmát szinte teljes mértékben megőrzi. Szénhidrát tartalma viszonylag lassan és elhúzódóan emeli a vércukorszintet, bár 1 adag elfogyasztása önmagában, alapvetően nem jelent meghatározó terhelést. Ha főzőtejszínnel szeretnénk gazdagítani, kalóriatartalma bizonyosan emelkedik, de a cukrok vérbe jutását lassítani fogja. Az eper fogyasztása csak a saját idényében (május vége, június) javasolt – hacsak nem folyton termő fajtáról van szó. Kerüljük a melegházi illetve külföldi, idényen kívüli friss eperfogyasztást. Fagyasztással tartósíthatjuk, de felolvasztáskor a gyümölcs összeesik. A magas vérnyomásban szenvedők is bátran fogyaszthatják; Ezen ételben a nátrium-kálium arány kedvező volta nem ró extra nátrium terhelést a keringésre.