Receptek

Hamis vesevelő karfiolból (1 főre)

Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 200 g tisztított karfiol
  • 5 g (fél evőkanál) étolaj (lehetőleg hidegen sajtolt)
  • 10 g (kb. 1 evőkanál) tisztított, kockázott vöröshagyma
  • édes fűszerpaprika
  • petrezselyem

1 adag:

  • Energiatartalom: 238 Kcal
  • Fehérje: 15,7 g
  • Zsír: 15,4 g
  • Szénhidrát: 9 g

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát az olajon megpároljuk, tűzről levéve a paprikával fűszerezzük és egy pici vízzel felöntve tovább pároljuk, majd zsírjára pirítjuk. Ebbe tesszük a karfiolrózsákat, sózzuk és kb 1 dl vizet aláöntve lassú tűzön megpuhítjuk. A tojásokat enyhén sózzuk és a karfiolra öntve rántottaszerűen készítjük tovább az ételt. Petrezselyemmel szórjuk, ha kész.

A dietetikus ajánlása

Ez az egyszerű, de finom étel ebéd feltétjeként, de vacsora részeként is ajánlható, ovo-vegetáriánusok és fogyasztó étrenden lévők számára is beilleszthető. Alacsony, lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt is érdemes megkóstolni azok számára is, akik szív-érrendszeri betegségben szenvednek.

A tojás egy teljes értékű fehérje forrás, ugyanakkor alacsony energiájú nyersanyag (60 Kcal/1 tojás), magas A- és D vitamin tartalommal. Ügyeljünk, hogy a tojásfogyasztást ne vigyük túlzásba – eltérő diétás javallat hiányában – egy étkezésre legfeljebb 2 db-ot fogyasszunk. A heti tojásmennyiséget egyénileg érdemes megállapítani. Javasolt a tojás bélyegzőjén a 2,1 vagy 0 számokat keresni, mert ezek kíméletesebb állattartásból származó tyúkok tojását jelölik.