Bevezető gondolatok

A legkorábbi írásos diétás étrendről először az egyiptomi Ebers-papiruszban (i.e 1550) találhatunk feljegyzést. Azóta nagy utat tettünk meg, hiszen a cukorbetegség kezelés három alappillére – a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés – már mindenki által elfogadott ténynek tekinthető. Sokszor figyelmeztetnek a szakemberek arra is, hogy hipertónia estében a napi étrendet úgy állítsuk össze, hogy ezzel megszüntessük kialakulásában szerepet játszó, táplálkozással befolyásolható rizikófaktorokat.

A diéta helyett ma orvosi táplálkozási terápiáról beszélünk, ami magába foglalja a makro- és mikrotápanyagok, élelmi rostok, élvezeti szerek, cukorpótszerek és helyettesítők alkalmazásával kapcsolatos megfontolások és irányelvek összességét. Azonban nem merev szabályozásra kell gondolnunk, hanem olyan diétára, amely egyénre szabott, a beteg életviteléhez és az alkalmazott kezeléshez leginkább illeszthető.

A „ReceptDoki” weboldalon arra szeretnénk rávilágítani, hogy a cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő beteg nincs „eltiltva” a magyaros ételek fogyasztásától, hasonlóan élvezheti a hazai konyha vagy más táj ételeit, hiszen a számukra ajánlott diétában a különböző komponensek csökkenthetők (pl. cukor, só) vagy éppen növelhetők (pl. rost).

Orvosok által beküldött ételrecepteket dietetikus szakmailag átnézni, hogy a diétás előírásoknak megfelelő ételreceptek kerüljön az Ön kezébe.

Reméljük, hogy honlapunk is segít „Majd segít a gyógyszer” tévhitet eloszlatni, és kedvet adunk az egészségesebb főzéshez.

Látogassa rendszeresen honlapunkat folyamatosan töltünk fel új recepteket, tippeket hasznos tanácsokat.