Receptek

Gombakrém szendvicsre (1 főre)

Hozzávalók

  • 40 g laskagomba
  • 5 g margarin
  • 3 g graham liszt
  • 20 g tej
  • 10 g kefír vagy zsírszegény tejföl (0.5 evőkanál)
  • 3 g tisztított vöröshagyma
  • pertezselyem
  • bors

1 adag:

  • Energiatartalom: 80 Kcal
  • Fehérje: 2,3 g
  • Zsír: 5,1 g
  • Szénhidrát: 6,1 g

Elkészítés

A gombát felvágjuk a hagymával együtt és margarinon pároljuk, sózzuk, borsozzuk, petrezselymet adunk hozzá. Ha a levét elfőtte liszttel hintjük és egy kicsit pirítjuk majd tejjel felöntjük és sűrűre főzzük. Végül a kefírt hozzáadva még egyszer felforraljuk. Kihűtjük és turmixolhatjuk is.

A dietetikus ajánlása

Ez a szendvicsre kenhető pástétom féle, kifejezetten javasolt magas vérnyomásban szenvedők számára a szabályozható sótartalma miatt. A gomba markáns íze segít a kevesebb só használatkor. (Szárított gombaporral még inkább fokozhatjuk az ízeket).

Azért lényeges a házilag készülő kenyér krémek fogyasztása, mert a megszokott szendvics feltétek – sajtok, előkevert vaj- és túrókrémek, feldolgozott húsáruk (szalámik, felvágottak, konzerv pástétomok stb.), ketchup, majonéz szinte kivétel nélkül magas sótartalmúak, így a napi nátrium bevitelhez nagyban hozzájárulnak, illetve fogyasztásukkor könnyen túllépjük az ajánlott mennyiséget.

Diabéteszben a krém lassan felszívódó szénhidráttartalmával számolni kell.