Receptek

Francia hagymaleves (4 főre)

Hozzávalók

  • 200 g vöröshagyma
  • 100 g póréhagyma
  • 30 g – 2,5 evőkanál vaj
  • 30 g – 2,5 evőkanál liszt
  • 85 ml csontlé
  • 10-15 ml száraz fehérbor
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint morzsolt kakukkfű
  • 120 g ementáli sajt
  • 4 db kenyércipó – melynek a szénhidráttartalmával pluszban számolnunk kell, ha elfogyasztjuk!

1 adag:

  • Energiatartalom: 232 Kcal
  • Fehérje: 10,5 g
  • Zsír: 15 g
  • Szénhidrát: 11,7 g

Elkészítés

A kenyércipóknak levágjuk a tetejét, kikaparjuk a belsejét, majd a kalapokat visszahelyezve kb 180 fokon 10-15 percig pirítjuk. A hagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat és rátesszük a hagymát melyet arany barnára pirítjuk. Ezután rászórjuk a lisztet, átkeverjük, felöntjük a borral, és a csontlével. Sózzuk (igyekezzünk minél kevesebbet használni), kakukkfüvet morzsolunk bele, majd felforraljuk a levest. Ezután kiszedjük a levest a cipókba, megszórjuk reszelt ementáli sajttal és tálalható.

A dietetikus ajánlása

Ez a recept – összetevőit tekintve - csaknem egész évben elkészíthető. Jellemzően ebédre, de vacsorára is kitűnő választás. Lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz – viszont ha a cipót is elfogyasztjuk – igyekezzünk teljes őrlésűt választani és annak szénhidráttartalmát is beszámolni.

A póréhagyma B1 vitamin és vas tartalma jelentős. Fontos tudni, hogy a B1 vitamin cukorbetegségben nagyon fontos a mindennapokban, mivel részt vesz a szénhidrátok lebontásában és az idegrendszer energiaellátásában. Mindössze 8-9 % szénhidrátot tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét kéntartalmú aminosavai (alliin) adják, melyből a rágás, szeletelés során allicin lesz. Ez a vegyület erős baktériumölő hatással bír.

E leves magas vérnyomásban is javasolt, kősóval készítve.