Receptek

Feketeribizlis répatorta (8 főre)

Hozzávalók

  • 15dkg xilit
  • 1,75 dl napraforgó olaj
  • 3 tojás
  • 16 dkg reszelt sárgarépa
  • 7,5 dkg fekete ribizli
  • 1 narancs héja (lehetőleg bio)
  • 17,5 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • ½ tk frissen reszelt szerecsendió

1 adag:

  • Energiatartalom: 347 Kcal
  • Fehérje: 5 g
  • Zsír: 24 g
  • Szénhidrát: 19,2 g

Elkészítés

Melegítsük a sütőt 160 ºC-ra (légkeveréses üzemmódban). Olajjal kenjünk ki egy szögletes sütőformát, majd sütőpapírral béleljük ki. A xilitet egy nagy tálban keverjük össze az olajjal és a tojásokkal, utána tegyük hozzá a reszelt sárgarépát, a narancshéjat és a feketeribizlit. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót. Ezt az egyveleget szitáljuk a tojásos masszába, és könnyedén dolgozzuk össze a tésztát. (Meglehetősen folyós állagú lesz, de ne lepődjünk meg.) Öntsük bele az előkészített sütőformába, és 45 perc alatt süssük készre.

A dietetikus ajánlása

E sütemény különlegessége, hogy nem csak gyümölcsöt, de zöldséget is tartalmaz. Ha fagyasztott ribizlit használunk, az év bármely szakában hozzáférhetőek az alapanyagok. Xilit tartalma nem igényel inzulintermelést, ezért a vércukrot csak a lisztben és a növényekben előforduló szénhidrátok emelik. Összetételében számolhatunk A- és B vitaminokkal, karotinnal, antociánnokkal, polifenolokkal, flavonoidokkal, vassal. Magas rosttartalma miatt csökkenti a belekben a tranzitidőt, ezáltal gyorsítja az anyagcserét, hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez. Magas vérnyomásban is fogyasztható. Fogyasztó étrendben kalóriatartalma feltétlenül figyelembe veendő.