Receptek

Diétás rakott burgonya

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya,lehetőleg csicsóka burgonya
  • 3 ek étolaj vagy olívaolaj
  • 20-25 dkg baromfivirsli /füstölt/
  • 3 db főtt tojás + 1 db tojás sárgája
  • 2 dl kefir vagy joghurt
  • 2-3 csipet só
  • 1-2 csipet bors
  • 1 kanál száritott petrezselyemzöld

1 adag:

  • Energiatartalom: 517 kcal
  • Fehérje: 17,7 g
  • Zsír: 26 g
  • Szénhidrát: 52,6 g

Elkészítés

Héjában megfőzzük a burgonyát, így kevesebb a hulladék és vitamin forrása nagyobb. Kihűlés után meghámozzuk, karikára vágjuk. Kiolajozott tűzálló tálba egy réteget rakunk, rétegezve a főtt tojást és a felszeletelt virslit is rárakjuk. Rétegenként fűszerezzük. Legfelül burgonya kerül. 1 tojássárgáját a kefirrel összekeveürnk, ráöntjük és kb. 30-45 perc alatt átsütjük. Hamarabb átsül ha az első 1/4 órában alufóliával lefedjük.

A dietetikus ajánlása

A magyar nép szájíze szerint ez az étel jellemzően burgonyával készül. A recept tápanyagtartalma csicsókával számol. Ez az alapanyag különösen javasolt diabéteszben, inulin (diétás rost) tartalma miatt mely kifejezetten lassítja a szénhidrát felszívódását és erős immunerősítő hatású. Íze hasonlít a burgonyáéra, de azért mégis más, tehát ne várjuk ettől az egytál ételtől a megszokott rakott krumpli ízt. Helyes, kihagyni a kolbászt – mind diabéteszben és magas vérnyomásban - és helyette inkább virslit használni. Ez alacsonyabb zsírtartalmú, baromfiból készül. Igyekezzünk minél magasabb hús tartalmút választani. Bőséges sótartalmát azonban lehetetlen kiszűrni. Ezért ezt figyelembe kell venni a napi nátrium bevitel tekintetében - hipertóniában. Használjunk diétás sót (pl. kősó) az étel készítésénél. Fokozhatjuk az ízhatást, sómentes ételízesítővel is (new-start, vegamix). Tejföl helyett kefírt adunk az ételhez, mellyel az energia és zsírtartalom csökkentése érdekében teszünk, egyben növeljük a fehérje tartalmat is.

A recepteket kommentálta:
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus