Receptek

Csőben sült karfiol

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 25 dkg karfiol
  • 1 dkg liszt
  • 1 dkg margarin
  • 0,01 dkg só
  • 0,001 dkg szerecsendió
  • 0,2 dl tejföl
  • fél tojás
  • 0,9 dl tej
  • 0,1 dkg trappista sajt
  • 0,01 dl olaj
  • 0,01 cs petrezselyem

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1533,7 kJ, 365,1 kcal
  • Fehérje: 16,07 g
  • Zsír: 21,75 g
  • Szénhidrát: 21,26 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A karfiol rózsákat kimérjük. A tojást megmossuk, fertőtlenítjük, felütjük.

ELKÉSZÍTÉS:

A karfiolt sós vízben vagy gőzben puhára főzzük, majd óvatosan leszűrjük. A tepsit vagy a tűzálló tálat olajjal kikenjük, a karfiol rózsákat egyenletesen elterítjük benne.
Közben elkészítjük a gratinmártást. A margarint felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, habzásig hevítjük, ezután felengedjük forró tejjel és sűrűre főzzük. A tűzről levéve állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt sajt kétharmad részét, a tejfölt és a felvert tojás habját. Ízesítjük reszelt szerecsendióval és sóval. A masszát a karfiolra öntjük, tetejét meghintjük a megmaradt reszelt sajttal, és forró sütőben pirosra sütjük.


TÁLALÁS:

Önálló ételként vagy szelet húsokhoz köretként, kockára vágva, finomra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.