Recept Doki, receptdoki
  • Főoldal
  • Receptek
  • Tippek
    • Tej- és tejtermékek
    • Probiotikus termékek
    • Tojás
    • Húsok és húskészítmények
    • Halak és halkészítmények
  • Kapcsolat
  • Receptfeltöltés
  • Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

    A hüvelyes növények, mint a bab, a borsó, a lencse kedvező áruk és jó ízük mellett fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, mivel magas tápértékű fehérjéket és mikro-tápanyagot tartalmaznak.


    Teljes cikk
  • OKOSTÁNYÉR® gyereknek

    A felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége


    Teljes cikk
  • Miért érdemes elolvasni a címkét?

    A termék összetételére és szervezetünk működésére, egészségünkre gyakorolt hatására vonatkozó állítások használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Mielőtt egy-egy élemiszert megvásárolnánk érdemes elolvani a címkét. De mit is takarnak a hangzatos állítosok? Egy rövid összefoglalót készítettünk.


    Teljes cikk
  • Milyen tejet vegyek?

    A termelői nyers tehéntej közvetlen fogyasztásra szánt, teljes kifejéssel nyert, legfeljebb 40 °C hőmérsékletre melegített termék, amelyből semmit nem vontak el és nem adtak hozzá.


    Teljes cikk
  • Hogyan tartósítsunk?l

    A tartósítás egy módszer, amely megakadályozza az élelmiszerek természetes romlási folyamatát és lehetővé teszi a hosszabb ideig való eltarthatóságot.


    Teljes cikk
  • Étrend-kiegészítőkről

    Magyarországon jelenleg több mint 14 ezer étrend- kiegészítő van az OGYEI nyilvántartása szerint.


    Teljes cikk
  • Szereti a fokhagymát?

    Tudományosan is bebizonyították, hogy a fokhagymaszagot mivel lehet eltüntetni.


    Teljes cikk
  • Okostányér - receptek

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.


    Teljes cikk
  • A nyers tej fogyasztás kockázatai

    Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita - például Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozója) hordozója lehet.


    Teljes cikk
  • Hol találok dietetikust?

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre.


    Teljes cikk
  • A „gyors és könnyű fogyás” ígérete

    Nagyon sokféle étrend-kiegészítőt találunk, amelyet a testtömeg karbantartására ajánlanak. Sokan úgy gondolják, hogy a természetes eredetű gyógynövények ártalmatlanok, az egészségre nem vagy alig jelentenek veszélyt.


    Teljes cikk
  • Találtak egy hatodik ízt is

    Minden fogyókúrázó tudja, hogy a szénhidrátok utáni sóvárgásnak nehéz ellenállni. Most már bizonyíték is van arra, hogy a szénhidrátban gazdag élelmiszerek egyedi íz érzést válthatnak ki, ami arra utal, hogy van önálló „keményítő” íz.


    Teljes cikk
  • Megszűnik a diabetikus jelzés az élelmiszereken

    A „diabetikus” élelmiszerjelölést megszüntető EU-rendelet 2013. június 29-én jelent meg, és 2013. július 20-án lépett hatályba. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, vagyis az elmúlt három év alatt lehetett felkészülnünk az átállásra.


    Teljes cikk
  • OKOSTÁNYÉR® néven új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

    Az OKOSTÁNYÉR® újdonságai:
    - tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás ...


    Teljes cikk
  • OKOSTÁNYÉR® - Figyeljen az adagokra, étkezzen az új tudományos ajánlás szerint!

    Az első hivatalos hazai étrendi javaslat 1987-ben a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság közös állásfoglalásaként fogalmazódott meg.


    Teljes cikk
  • A legkedveltebb ételek toplistája

    Amint az a GFK Étkezési szokások felmérése nevű közelmúltban megjelent kutatásában szerepel, a legkedveltebb ételek tízes toplistáján megtalálhatóak a hagyományos főzött levesek, a szárnyas- és sertéshús, a zöldség és gyümölcs, a burgonya, a tészta, a tojás és a sajt, valamint a szárazáruk, azaz a kolbász és szalámi.


    Teljes cikk
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelve a cukorfogyasztásra

    A WHO cukorfogyasztásáról szóló irányelve azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.


    Teljes cikk
  • Tudta-e, hogy

    • a 14 jelölésköteles allergén közül 3 a hüvelyesek közé tartozik (szója, földimogyoró, csillagfürt).

    • a gyermekkori tojás- és a szójaallergia ...


    Teljes cikk
  • A „mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® - EIM)”

    A mozgás fontosságáról sokat hallunk, hiszen egyre több kutatás jelenik meg ebben a témában. A tudósok annyira fontosnak tartják, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos ismereteket be akarják illeszteni az orvosegyetemek tanrendjébe.


    Teljes cikk
  • Milyen sót vásároljunk? Miben különböznek egymástól az áruházak polcain található sók?

    Ha bármely szupermarket polcaira tekintünk „tengernyi” a só választék.


    Teljes cikk
  • Táplálékpiramis helyett tányérmódszer?

    Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk és mennyit eszünk.


    Teljes cikk
  • Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról.

    A nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék a hozzáadott cukrok napi fogyasztását a teljes kalóriabevitelük 10 százaléka alá.


    Teljes cikk
  • Főzzünk-e otthon?

    Reggeli kelés, iskola, külön órák, munka… hova fér be a főzés? Pedig igyekszünk egészségesen étkezni, de nincs rá idő és ezzel felmentjük magunkat. De miért érdemes otthon főzni? Mire érdemes ügyelni a vásárlás során?


    Teljes cikk
  • Mit jelent a hagyományos, kézműves előállítás?

    Ma már "trendi" a kézműves élelmiszert fogyasztani, de valójában mit is takar ez? A Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve határozza meg, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek.


    Teljes cikk
  • Útmutató az egészséges táplálkozáshoz

    Ha egészségesen táplálkozunk, és rendszeres testmozgást végzünk, akkor ez hosszú távon kedvező hatással lesz az egészségünkre.


    Teljes cikk
  • Tippek szülőknek

    Nem akar a gyermek gyümölcsöt vagy zöldséget enni? Gondolja át újra, érdemes egy kicsit „marketingolni” az ételeket!


    Teljes cikk
  • Kevesebb só, cukor és zsír – több gyümölcs a közétkeztetésben

    Változik a menzák étlapja, kevesebb só, cukor és zsír, több zöldség és gyümölcs, valamint hal és vadételek is szerepelnek majd a bölcsődék, óvodák és iskolák étlapjain.


    Teljes cikk
  • Omega-3 zsírsavak: hol találhatóak?

    A 70-es években dr. Bang és dr. Dyeberg dán orvosok - miközben Grönland szigetén dolgoztak - felfigyeltek arra, hogy az őslakos inuit lakosság ritkábban szenved ...


    Teljes cikk
  • A konzerv története

    A sűrített paradicsomkonzerv ma már szinte hozzátartozik az életünkhöz, de többségében nem is tudjuk, hogy ez a „találmány” Nicolas Appert nevéhez fűződik.


    Teljes cikk
  • Bor: élvezeti cikk vagy gyógyszer?

    A bor az ókortól egészen a huszadik század elejéig a gyógyászat része volt, azonban szerepe folyamatosan változott.


    Teljes cikk
  • Szénhidrátok

    A szénhidrátok az étrendünkben a zsírok és a fehérjék mellet található három makrotápanyag egyikét képezik.


    Teljes cikk
  • Mi is az a Glikémiás Index?

    Az ételek vércukorszint-emelő hatását a glikémiás index (röviden GI) számértékkel jellemezzük.


    Teljes cikk
  • Adókedvezmény cukorbetegeknek

    Bizonyára sokan nem tudják, hogy adott esetben adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt állnak.


    Teljes cikk
  • Mit takar a „light” felirat?

    Olvassuk el a termékek címkéjét, ezek nagyon sok fontos tudnivalót rejtenek.


    Teljes cikk
  • „Reggelizz úgy, mint a király,”

    Azt mindannyian tudjuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, ami kihathat az egész napunkra.


    Teljes cikk
  • Tippek ízesítésre

    A fűszerezés hagyománya egyidős az ételkészítéssel. Az ember hamar felismerte, hogy egyes növények kellemes aromájukkal élvezetesebbé teszik az ételeket, ezen kívül pedig még gyógyhatással is rendelkeznek.


    Teljes cikk
  • Milyen a jó leves?

    MA leves az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka, szinte minden népnél hozzátartozik az étkezési hagyományokhoz.


    Teljes cikk
  • Házi baracklekvár

    Édesanyámtól lestem el néhány befőzési fortélyt. Tanyán élve víz és áram nélkül a finom befőttek és lekvárok betárazása télre elengedhetetlenül fontos volt.


    Teljes cikk
  • Nagy melegben

    A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos krónikus alapbetegségük van.


    Teljes cikk
  • Tudta Ön ezeket a transz-zsírsavakról?

    A mesterséges zsírsavak (TFA) az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre.


    Teljes cikk
  • Mit tegyünk a hátizsákba?

    Itt a jó idő, mindannyian vágyunk a szabadba. Ilyenkor a legkellemesebb hosszabb-rövidebb kirándulásokat tenni a szabadban.


    Teljes cikk
  • Gombás ételek

    Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották az étkezési gombákat, az ínyencek asztaláról már akkor sem hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel.


    Teljes cikk
  • Zsírban és olajban történő sütés - tudnivalók háziasszonyoknak

    Sütés közben a zsiradékban a levegő oxigénje és a magas hőmérséklet hatására számos bomlástermék képződik, ezek egy része káros az egészségre.


    Teljes cikk
  • Hova lehet vinni a használt sütőolajat?

    A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike.


    Teljes cikk
  • Almás édességek – könnyen finomat

    Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.”


    Teljes cikk
  • Az apósom szívbeteg, az anyukám cukorbeteg,
    mit főzzek karácsonyra?

    A karácsonyi ünnepléshez hozzátartoznak a bőséges étkezések is. A többfogásos ebédek, vacsorák, és persze ki tudna elállni a finom karácsonyi süteményeknek és a nassolásnak.


    Teljes cikk
  • Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.

    Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani.


    Teljes cikk
  • Ajánlás

    Online recept gyűjtemény és szakácskönyv. Receptek ahogy Ön készíti. Küldje be a kedvenc receptje alapján készített étel leírását és egy jól sikerült fotót!

    Online receptgyűjtemény – ahogy az orvosok főznek!

  • Kategóriák

    • Levesek
    • Főételek
    • Saláták
    • Tészták
    • Édességek
@2018.    Felhasználási feltételek