Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásbanA hüvelyes növények, mint a bab, a borsó, a lencse kedvező áruk és jó ízük mellett fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, mivel magas tápértékű fehérjéket és mikro-tápanyagot tartalmaznak.
Teljes cikk
OKOSTÁNYÉR® gyereknekA felnőtt lakosság után a 6-17 éves korosztály számára is új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Teljes cikk
Miért érdemes elolvasni a címkét?A termék összetételére és szervezetünk működésére, egészségünkre gyakorolt hatására vonatkozó állítások használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Mielőtt egy-egy élemiszert megvásárolnánk érdemes elolvani a címkét. De mit is takarnak a hangzatos állítosok? Egy rövid összefoglalót készítettünk.
Teljes cikk
Milyen tejet vegyek?A termelői nyers tehéntej közvetlen fogyasztásra szánt, teljes kifejéssel nyert, legfeljebb 40 °C hőmérsékletre melegített termék, amelyből semmit nem vontak el és nem adtak hozzá.
Teljes cikk
Hogyan tartósítsunk?lA tartósítás egy módszer, amely megakadályozza az élelmiszerek természetes romlási folyamatát és lehetővé teszi a hosszabb ideig való eltarthatóságot.
Teljes cikk
Étrend-kiegészítőkrőlMagyarországon jelenleg több mint 14 ezer étrend- kiegészítő van az OGYEI nyilvántartása szerint.
Teljes cikk
Szereti a fokhagymát?Tudományosan is bebizonyították, hogy a fokhagymaszagot mivel lehet eltüntetni.
Teljes cikk
Okostányér - receptekA Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) táplálkozási ajánlása az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
Teljes cikk
A nyers tej fogyasztás kockázataiAz EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita - például Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozója) hordozója lehet.
Teljes cikk
Hol találok dietetikust?A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre.
Teljes cikk
A „gyors és könnyű fogyás” ígéreteNagyon sokféle étrend-kiegészítőt találunk, amelyet a testtömeg karbantartására ajánlanak. Sokan úgy gondolják, hogy a természetes eredetű gyógynövények ártalmatlanok, az egészségre nem vagy alig jelentenek veszélyt.
Teljes cikk
Találtak egy hatodik ízt isMinden fogyókúrázó tudja, hogy a szénhidrátok utáni sóvárgásnak nehéz ellenállni. Most már bizonyíték is van arra, hogy a szénhidrátban gazdag élelmiszerek egyedi íz érzést válthatnak ki, ami arra utal, hogy van önálló „keményítő” íz.
Teljes cikk
Megszűnik a diabetikus jelzés az élelmiszerekenA „diabetikus” élelmiszerjelölést megszüntető EU-rendelet 2013. június 29-én jelent meg, és 2013. július 20-án lépett hatályba. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, vagyis az elmúlt három év alatt lehetett felkészülnünk az átállásra.
Teljes cikk
OKOSTÁNYÉR® néven új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos SzövetségeAz OKOSTÁNYÉR® újdonságai:
Teljes cikk
- tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás ...
OKOSTÁNYÉR® - Figyeljen az adagokra, étkezzen az új tudományos ajánlás szerint!Az első hivatalos hazai étrendi javaslat 1987-ben a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság közös állásfoglalásaként fogalmazódott meg.
Teljes cikk
A legkedveltebb ételek toplistájaAmint az a GFK Étkezési szokások felmérése nevű közelmúltban megjelent kutatásában szerepel, a legkedveltebb ételek tízes toplistáján megtalálhatóak a hagyományos főzött levesek, a szárnyas- és sertéshús, a zöldség és gyümölcs, a burgonya, a tészta, a tojás és a sajt, valamint a szárazáruk, azaz a kolbász és szalámi.
Teljes cikk
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelve a cukorfogyasztásraA WHO cukorfogyasztásáról szóló irányelve azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.
Teljes cikk
Tudta-e, hogy• a 14 jelölésköteles allergén közül 3 a hüvelyesek közé tartozik (szója, földimogyoró, csillagfürt). • a gyermekkori tojás- és a szójaallergia ...
Teljes cikk
A „mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® - EIM)”A mozgás fontosságáról sokat hallunk, hiszen egyre több kutatás jelenik meg ebben a témában. A tudósok annyira fontosnak tartják, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos ismereteket be akarják illeszteni az orvosegyetemek tanrendjébe.
Teljes cikk
Milyen sót vásároljunk? Miben különböznek egymástól az áruházak polcain található sók?Ha bármely szupermarket polcaira tekintünk „tengernyi” a só választék.
Teljes cikk
Táplálékpiramis helyett tányérmódszer?Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk és mennyit eszünk.
Teljes cikk
Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról.A nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék a hozzáadott cukrok napi fogyasztását a teljes kalóriabevitelük 10 százaléka alá.
Teljes cikk
Főzzünk-e otthon?Reggeli kelés, iskola, külön órák, munka… hova fér be a főzés? Pedig igyekszünk egészségesen étkezni, de nincs rá idő és ezzel felmentjük magunkat. De miért érdemes otthon főzni? Mire érdemes ügyelni a vásárlás során?
Teljes cikk
Mit jelent a hagyományos, kézműves előállítás?Ma már "trendi" a kézműves élelmiszert fogyasztani, de valójában mit is takar ez? A Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve határozza meg, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek.
Teljes cikk
Útmutató az egészséges táplálkozáshozHa egészségesen táplálkozunk, és rendszeres testmozgást végzünk, akkor ez hosszú távon kedvező hatással lesz az egészségünkre.
Teljes cikk
Tippek szülőknekNem akar a gyermek gyümölcsöt vagy zöldséget enni? Gondolja át újra, érdemes egy kicsit „marketingolni” az ételeket!
Teljes cikk
Kevesebb só, cukor és zsír – több gyümölcs a közétkeztetésbenVáltozik a menzák étlapja, kevesebb só, cukor és zsír, több zöldség és gyümölcs, valamint hal és vadételek is szerepelnek majd a bölcsődék, óvodák és iskolák étlapjain.
Teljes cikk
Omega-3 zsírsavak: hol találhatóak?A 70-es években dr. Bang és dr. Dyeberg dán orvosok - miközben Grönland szigetén dolgoztak - felfigyeltek arra, hogy az őslakos inuit lakosság ritkábban szenved ...
Teljes cikk
A konzerv történeteA sűrített paradicsomkonzerv ma már szinte hozzátartozik az életünkhöz, de többségében nem is tudjuk, hogy ez a „találmány” Nicolas Appert nevéhez fűződik.
Teljes cikk
Bor: élvezeti cikk vagy gyógyszer?A bor az ókortól egészen a huszadik század elejéig a gyógyászat része volt, azonban szerepe folyamatosan változott.
Teljes cikk
SzénhidrátokA szénhidrátok az étrendünkben a zsírok és a fehérjék mellet található három makrotápanyag egyikét képezik.
Teljes cikk
Mi is az a Glikémiás Index?Az ételek vércukorszint-emelő hatását a glikémiás index (röviden GI) számértékkel jellemezzük.
Teljes cikk
Adókedvezmény cukorbetegeknekBizonyára sokan nem tudják, hogy adott esetben adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt állnak.
Teljes cikk
Mit takar a „light” felirat?Olvassuk el a termékek címkéjét, ezek nagyon sok fontos tudnivalót rejtenek.
Teljes cikk
„Reggelizz úgy, mint a király,”Azt mindannyian tudjuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, ami kihathat az egész napunkra.
Teljes cikk
Tippek ízesítésreA fűszerezés hagyománya egyidős az ételkészítéssel. Az ember hamar felismerte, hogy egyes növények kellemes aromájukkal élvezetesebbé teszik az ételeket, ezen kívül pedig még gyógyhatással is rendelkeznek.
Teljes cikk
Milyen a jó leves?MA leves az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka, szinte minden népnél hozzátartozik az étkezési hagyományokhoz.
Teljes cikk
Házi baracklekvárÉdesanyámtól lestem el néhány befőzési fortélyt. Tanyán élve víz és áram nélkül a finom befőttek és lekvárok betárazása télre elengedhetetlenül fontos volt.
Teljes cikk
Nagy melegbenA hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos krónikus alapbetegségük van.
Teljes cikk
Tudta Ön ezeket a transz-zsírsavakról?A mesterséges zsírsavak (TFA) az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre.
Teljes cikk
Mit tegyünk a hátizsákba?Itt a jó idő, mindannyian vágyunk a szabadba. Ilyenkor a legkellemesebb hosszabb-rövidebb kirándulásokat tenni a szabadban.
Teljes cikk
Gombás ételekMár az ókorban is ismerték és nagyra tartották az étkezési gombákat, az ínyencek asztaláról már akkor sem hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel.
Teljes cikk
Zsírban és olajban történő sütés - tudnivalók háziasszonyoknakSütés közben a zsiradékban a levegő oxigénje és a magas hőmérséklet hatására számos bomlástermék képződik, ezek egy része káros az egészségre.
Teljes cikk
Hova lehet vinni a használt sütőolajat?A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike.
Teljes cikk
Almás édességek – könnyen finomatAz alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.”
Teljes cikk
Az apósom szívbeteg, az anyukám cukorbeteg, mit főzzek karácsonyra?A karácsonyi ünnepléshez hozzátartoznak a bőséges étkezések is. A többfogásos ebédek, vacsorák, és persze ki tudna elállni a finom karácsonyi süteményeknek és a nassolásnak.
Teljes cikk
Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani.
Teljes cikk