Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról.


A nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék a hozzáadott cukrok napi fogyasztását a teljes kalóriabevitelük 10 százaléka alá.

A szakértők szerint további előnyökkel járhat, ha ez az arány 5 % alatti értékre csökken, ami körülbelül 25 gramm, azaz 6 teáskanál cukor fogyasztásával egyenlő. Az új irányelv az élelmiszerekhez és az italokhoz az ipari feldolgozás és a főzés során, valamint a fogyasztók által étkezéskor hozzáadott cukrok - a monoszaharidok (mint a glükóz, a fruktóz) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor) -, valamint a mézben, szirupokban, gyümölcslevekben és gyümölcslé koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkozik.

A WHO irányelve nem vonatkozik sem a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, sem a tejben lévő természetes cukorra, mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.

"Meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy ha az elfogyasztott hozzáadott cukor mennyiségét a napi energiabevitel 10 százaléka alá csökkentjük, azzal jelentősen mérsékeljük a túlsúly, az elhízás és a fogak károsodásának kockázatát" - fogalmazott az ajánlást kommentálva Francesco Branca, a WHO táplálkozástudományi igazgatója.

Míg a napi 10 százalékos aránnyal kapcsolatban a WHO "határozott ajánlást" adott ki, addig a hozzáadott cukor bevitelének további, 5 százalék alatti értékre történő csökkentését tekintve a szervezet egyelőre csak javaslatot tett. Több kutatás eredménye is azt mutatja, hogy az 5 százalékos limit betartása tovább növeli az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat, de az ezzel kapcsolatos bizonyítékok jelenleg nem eléggé átfogóak az ajánlás bevezetésére.

A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Például egy evőkanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukrot tartalmaz. Egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Világszerte különböző nagyságú a hozzáadott cukrok fogyasztása kortól, környezettől, országtól függően. Európában például a felnőttek fogyasztása a teljes kalóriabevitel mintegy 7-8 százalékát teszi ki olyan országokban, mint pl. Magyarország és Norvégia, viszont eléri a 16-17 százalékát is pl. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

A gyermekek körében általában nagyobb a hozzáadott cukrok bevitele: pl. Dániában, Szlovéniában és Svédországban 12 százalék, míg Portugáliában majdnem 25 százalék.

Létezik a város/vidék különbség is, pl. Dél-Afrika vidéki közösségeiben 7,5 százalék, míg a városlakók körében 10,3 százalék a hozzáadott cukrok fogyasztása.

Forrás:
http://who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/